A jemeni kormány békét kötött a déli szakadárokkal

A nemzetközileg elismert jemeni kormány megállapodásra jutott a Déli Átmeneti Tanács nevet viselő szakadár csoporttal a harcok befejezéséről és a hatalom megosztásáról – közölték névtelenül nyilatkozó jemeni tisztségviselők pénteken.

Az egyezmény rendelkezik egy új kormány létrehozásáról, és lehetővé teszi a rijádi száműzetésben élő Abed-Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök visszatérését Ádenbe. A kabinet Szaúd-Arábiába költözött, miután a húszi lázadók 2014-ben elfoglalták a fővárost, Szanaát. Az új kormány 24 tagból áll majd, és egyenlő arányban képviseltetik benne magukat az észak-, illetve a dél-jemeni tartományok.

A Déli Átmeneti Tanács beleegyezett, hogy feloszlatja milíciáit, és fegyveresei a jövőben Hádi mellett harcolnak majd. Emellett mindkét fél csapatai kivonulnak Ádenből.

A megállapodást Hádi és a tanácsot vezető Ajdarúsz az-Zubajdi a következő héten írja alá Rijádban. A felek Szaúd-Arábia közvetítésével tárgyaltak a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában. Az egyezmény betartását a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció közös bizottsága fogja felügyelni.

Hádi csapatai augusztus óta harcolnak a szakadárokkal, annak ellenére, hogy szövetségesek a síita húszi lázadók ellen folytatott küzdelemben. A függetlenséget követelő Déli Átmeneti Tanács csapatai Ádennel együtt több fontos déli tartományt elfoglaltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. Az ENSZ háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a szembenálló feleket, akik küzdelme a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett Jemenben. A konfliktusban tízezrek vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá.

Forrás: MTI/AP/Hszinhua/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »