A jemeni kormány békét kötött a déli szakadárokkal

A nemzetközileg elismert jemeni kormány megállapodásra jutott a Déli Átmeneti Tanács nevet viselő szakadár csoporttal a harcok befejezéséről és a hatalom megosztásáról – közölték névtelenül nyilatkozó jemeni tisztségviselők pénteken.

Az egyezmény rendelkezik egy új kormány létrehozásáról, és lehetővé teszi a rijádi száműzetésben élő Abed-Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök visszatérését Ádenbe. A kabinet Szaúd-Arábiába költözött, miután a húszi lázadók 2014-ben elfoglalták a fővárost, Szanaát. Az új kormány 24 tagból áll majd, és egyenlő arányban képviseltetik benne magukat az észak-, illetve a dél-jemeni tartományok.

A Déli Átmeneti Tanács beleegyezett, hogy feloszlatja milíciáit, és fegyveresei a jövőben Hádi mellett harcolnak majd. Emellett mindkét fél csapatai kivonulnak Ádenből.

A megállapodást Hádi és a tanácsot vezető Ajdarúsz az-Zubajdi a következő héten írja alá Rijádban. A felek Szaúd-Arábia közvetítésével tárgyaltak a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában. Az egyezmény betartását a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció közös bizottsága fogja felügyelni.

Hádi csapatai augusztus óta harcolnak a szakadárokkal, annak ellenére, hogy szövetségesek a síita húszi lázadók ellen folytatott küzdelemben. A függetlenséget követelő Déli Átmeneti Tanács csapatai Ádennel együtt több fontos déli tartományt elfoglaltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. Az ENSZ háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a szembenálló feleket, akik küzdelme a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett Jemenben. A konfliktusban tízezrek vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá.

Forrás: MTI/AP/Hszinhua/AFP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »