Frontex: ismét egyre több menekült tart Európa felé

Tovább emelkedtek az illegális bevándorlási adatok szeptemberben, az előző hónaphoz képest 14 százalékkal többen kíséreltek meg Európába jutni a fő migrációs útvonalakon, mindenekelőtt az Égei-tengeren – jelentette szerdán az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A szeptemberi migrációs adatokat rögzítő jelentés szerint a görög szigeteken és a szárazföldi határokon egy hónap alatt 11 500 illegális határátlépésről számoltak be a hatóságok. Ez 16 százalékkal haladja meg az augusztusi adatokat.

Az Égei-tengeren 50 600-ra emelkedett a regisztrált illegális bevándorlási kísérletek száma az év első kilenc hónapjában, az adat 22 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A térségben főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 16 százalékkal több, mintegy 2300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok. Az ilyen esetek száma az év első kilenc hónapjában összesen 9700-at ért el, ami mintegy fele az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz képest. Itt főként tunéziaiak és szudániak próbáltak meg Európába jutni.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett, 12 százalékkal volt több, mint augusztusban. Az illetékes hatóságok mintegy 2400, főként a szub-szaharai régióból származó illegális határsértőt fogtak el. A január és szeptember közötti időszakban ezen az útvonalon mintegy 17 800-an keltek útra Európa felé, feleannyian mint a tavalyi azonos időszakban.

A Nyugat-Balkánon több mint 450 illegális határsértőt regisztráltak szeptemberben. Ezen az útvonalon az év első kilenc hónapjában 7300 ilyen esetet jelentettek, ami 80 százalékkal magasabb szám a tavalyi adatoknál. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni volt – közölték.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek