Európát is elérték Trump büntetővámjai

Washington arra készül, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélyével kiveti a büntetővámokat európai termékekre – jelentette be Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője szerdán.

Lighthizer kilátásba helyezte, hogy a WTO döntésének kézhez vétele után az amerikai kormányzat „azonnali hatállyal” bevezeti a megemelt vámtarifákat az európai gyártású repülőgépekre és helikopterekre, továbbá olyan fogyasztási cikkekre, mint például sajtok vagy borok. Közölte, hogy Washington mindaddig fenntartja a büntetővámokat, amíg az Európai Unió meg nem szünteti az Airbusnak nyújtott, a WTO szabályaival összeegyeztethetetlen támogatásokat.

A Kereskedelmi Világszervezet szerdán hozta nyilvánosságra a háromtagú választottbíróság döntését, amelyben kimondták, hogy az Egyesült Államoknak évi 7,5 milliárd dollárt kárt okoztak az Airbus európai repülőgépgyártónak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások. Ez a döntés lehetővé teszi, hogy az amerikai kormányzat azonos, 7,5 milliárd dollár értékben büntetővámokat vessen ki európai árucikkekre.

Donald Trump amerikai elnök mindettől függetlenül fontolgatja 25 százalékos pótvám bevezetését európai gépjárművekre és autóalkatrészekre. Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök döntése ez ügyben novemberre várható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az EU ellenintézkedéseket helyezett kilátásba

Bár az Európai Unió novemberben hivatalba lépő új vezetői jelezték Washingtonnál, hogy szeretnék elkerülni a kereskedelmi háborút, egyúttal válaszintézkedéseket is kilátásba helyeztek arra az esetre, ha az USA büntetővámokat vetne ki bizonyos uniós termékekre a WTO friss döntése nyomán.

„A vámok elrendelésével az Egyesült Államok arra kényszerítené az Európai Uniót, hogy ugyanígy járjon el. Márpedig ez csupán károkat okozna a vállalkozások és a polgárok számára az Atlanti-óceán mindkét partján, ahogy ártana a nemzetközi kereskedelemnek, illetve a légiközlekedési ágazatnak is” – figyelmeztetett az Európai Bizottság. A közleményben megerősítették, hogy az EU kész tárgyalásokat kezdeni az ügyben egy kiegyensúlyozott és tisztességes megoldás érdekében.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos úgy vélekedett, hogy a tervezett amerikai intézkedések ugyan jogszerűek, de „rövidlátóak és kontraproduktívak” lennének, valamint rámutatott, hogy hasonló ügyben a Boeing ellen is hamarosan dönteni fog a WTO, és ennek alapján lehetőség nyílik majd az európai ellenlépésekre. Mint írta, áprilisban konkrét javaslatokat tettek az amerikai kormánynak a repülőipari szubvenciók új rendszerére vonatkozóan, de eddig nem érkezett válasz.

Washington egyebek mellett repülőgépekre és -alkatrészekre, borokra és röviditalokra vetne ki büntetővámokat, Brüsszel pedig például bizonyos élelmiszeripari, illetve dohánytermékek, játékkonzolok, továbbá repülőgép- és autóalkatrészek behozatalának terheit növelné.

Frissítés: október közepétől élnek a vámok

Az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy október 18-tól vezeti be a Kereskedelmi Világszervezet által engedélyezett büntetővámokat az európai termékekre – közölte az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala szerdán, amely egyúttal közzé is tette azt a listát, amelyen a 10, illetve 25 százalékos pótlólagos vámmal sújtandó termékek szerepelnek.

Az amerikai kormányzat az olívabogyótól kezdve az anorákokon, a borokon, a kekszeken, a sajtokon, a kagylókon és rákokon keresztül a repülőgépekig rengeteg európai árucikk, főleg tömegfogyasztási termékek importját drágítja meg.

Az első helyen az Airbus által gyártott repülőgépek szerepelnek, amelyekre 10 százalékos pótvámot vetnek ki Egyesült Államokban. A többi, több mint 150 kategóriába besorolt terméket alapvetően az Airbusok gyártásában részt vevő négy országban – Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság – állítják elő, ezeket 25 százalékos büntetővám fogja terhelni.

Franciaország esetében főleg a borokat érinti érzékenyen a pótvám kivetése, de a spanyol és a német borok is felkerültek a listára. Emellett nem csupán a közismert francia és olasz sajtok, hanem minden európai sajt importját 25 százalékos pótvám fogja terhelni. Az ipari termékek palettáján egy egész sor német eszköz szerepel, kezdve a baltától a csavarhúzókon keresztül az összehajtható bicskákig. Anglia textilipara pedig ugyancsak 25 százalékkal drágábban szállíthatja majd termékeit, a gyapjú- és kasmír pulóverektől kezdve az öltönyökön, pizsamákon, fürdőruhákon át a fehérneműkig.

Donald Trump amerikai elnök „az Egyesült Államok nagy győzelmének” minősítette a szerdán kihirdetett döntést, és kijelentette, hogy mindez azért történt, mert „a WTO tisztségviselői biztosak akarnak lenni abban, hogy boldog vagyok”.

„Amióta elnök vagyok, a WTO sokkal jobb számunkra, mert megértették, hogy nem engedhetik meg maguknak azt, amit már sok éve művelnek, hogy megkárosítják az Egyesült Államokat” – fogalmazott Trump a finn államfővel tartott közös szerdai sajtótájékoztatóján a Fehér Házban.

Forrás: MTI/AP/AFP / Kitekintő

Friss hírek