Alakul az amerikai-japán kereskedelmi megállapodás

Részleges kereskedelmi megállapodást írt alá Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzó japán kormányfő az ENSZ-közgyűlés ülésszakának alkalmából szerdán New Yorkban tartott találkozón.

Az átfogó kereskedelmi megállapodás első fázisát jelentő egyezmény alapvetően amerikai mezőgazdasági termékek, japán szerszámgépek és egyéb termékek vámtarifáinak csökkentését, illetve eltörlését irányozza elő.

Hatálya nem terjed ki a legkényesebb területre, a japán autógyártásra, de egyelőre elhárítja a magasabb amerikai importvámok bevezetésének fenyegetését. A két ország közti kereskedelmi ellentétek sarkalatos pontjait az autók és a mezőgazdasági termékek képviselik.

Az aláírási ceremónia után Trump elnök kijelentette, hogy éves szinten mintegy hétmilliárd dollár értékű amerikai agrártermék előtt nyílik szélesebbre a japán piac, például jelentősen csökkentik vagy megszüntetik az Egyesült Államokból importált marha- és sertéshúsra, búzára, kukoricára, sajtra és borra kivetett vámokat.

Az Egyesült Államokból exportált élelmiszerek és agrártermékek nagyjából 90 százaléka vámmentesen vagy alacsony vámteherrel juthat be a szigetországba. Több termék – köztük a borok, sajtok, feldolgozott sertéshús, szárnyasok, etanol, fagyasztott burgonya, narancs és cseresznye – esetében azonban több évre elnyúló folyamat lesz a vámok leépítése, míg a búzára mennyiségi kvóta lesz érvényes.

Abe Sindzó miniszterelnök közölte, biztosítékot kapott Trump elnöktől arra, hogy az Egyesült Államok nem fogja 25 százalékos pótvámmal sújtani a Japánból származó autókat nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.

New York, 2019. szeptember 25.
Abe Sindzó japán miniszterelnök (b) és Donald Trump amerikai elnök kormányközi kereskedelmi megállapodásról szóló nyilatkozatot ír alá az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának idején tartott kétoldalú találkozójukon New Yorkban 2019. szeptember 25-én.
MTI/AP/Evan Vucci

Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő elmondta, hogy az autógyártásról a kereskedelmi tárgyalások későbbi, jövő áprilisban kezdődő fordulójában lesz szó. A japán kormány azt szeretné elérni, hogy a jövőben vámmentesen és mennyiségi korlátozás nélkül szállíthassanak az Egyesült Államokba Japánban gyártott autókat. A jelenlegi vámtarifa 2,5 százalék.

A japán autógyártók az Egyesült Államokban is jelentős termelési kapacitással rendelkeznek, de így is évente mintegy 1,7 millió autót exportálnak az Egyesült Államokba.

Donald Trump amerikai elnök számos alkalommal adott hangot nemtetszésének Japánnak az Egyesült Államokkal szemben kétharmad részt autóexportból keletkező 69 milliárd dolláros kereskedelmi többlete miatt, jelezve, hogy kétoldalú megállapodással kívánja rendezni az egyensúlytalanságot.

A két ország végül éppen egy éve állapodott meg abban, hogy kétoldalú kereskedelmi egyezményt köt egymással. Ez jelentős engedmény volt Japán részéről, mivel Tokió többoldalú kereskedelmi megállapodás megkötését szorgalmazta a tizenegy ország közötti Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő szabadkereskedelmi egyezmény mintájára. Donald Trump nem sokkal hivatalba lépését követően kiléptette az Egyesült Államokat a TPP-ből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »