A Deutsche Bankot is elérte az észt pénzmosási botrány

Pénzmosásban bűnrészesség gyanúja miatt vizsgálat indult a Deutsche Bank német pénzintézet ellen a dán Danske Bank pénzmosási ügyével összefüggésben – jelentették szerdán német hírportálok.

A beszámolók szerint a frankfurti ügyészség és a szövetségi bűnügyi hivatal szakértői kedd óta házkutatást tartanak a bank frankfurti központjában. Munkájukat még szerda este is folytatták.

A Deutsche Bank korábban úgynevezett levelező banki szolgáltatásokat nyújtott a Danske Banknak – nemzetközi fizetéseket hajtott végre a dán társaság megbízásából -, és 1,1 millió tranzakció esetében bejelentést tett pénzmosásra utaló adatok miatt.

Azonban a hatóságok szerint történtek olyan tranzakciók is, amelyeknél nem biztos, hogy a Deutsche Bank a törvényi előírásoknak megfelelően járt el. A kétes tranzakciók száma 100 alatt van, összértékük 12,5 millió euró.

A gyanú szerint a bank egyes esetekben túl későn tett bejelentést, más esetekben pedig eleve meg kellett volna tagadnia a tranzakció lebonyolítását. A Deutsche Bank közölte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A Danske Bank pénzmosási botránya 2018-ban robbant ki, amikor egy, a társaság megbízásából készített független vizsgálat kimutatta, hogy több tízmilliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leánybankon keresztül, amelynél 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át devizakülföldi ügyfelek számláin.

A gyanús eredetű pénzek főleg Oroszországból, illetve más volt szovjet köztársaságokból érkeztek.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »