Alkotmányozó bizottság jön létre a szíriai konfliktus politikai rendezésére

Megállapodásra jutottak a szíriai konfliktus érintettjei az alkotmányozó bizottság létrehozásáról – jelentette be hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban. A világszervezet csúcsdiplomatája szerint az ENSZ égisze alatt létrehozandó testületet a következő hetekben fogja összehívni Genfben Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Guterres úgy fogalmazott, hogy az új szíriai alkotmány kidolgozásával megbízott testületnek „a tragédiából kivezető út” kezdetének kell lennie. Megjegyezte, hogy a testület megalakulását támogatja a szíriai békefolyamatban részt vevő Oroszország, Irán és Törökország. Moszkva és Teherán a damaszkuszi vezetést pártfogolja, míg Ankara a mérsékeltnek mondott szíriai fegyveres ellenzéki csoportokat támogatja.

Az ENSZ egy új politikai rendezési folyamat beindításának reményét fűzi az alkotmányozó bizottság megalakulásához a több mint nyolc éve húzódó polgárháború rendezése végett.

A bizottságról már 2018 tavasza óta folynak a kormány, illetve különböző ellenzéki csoportok között egyeztetések, amelyek mindeddig a 150 fős testület személyi összetétele miatt vallottak sorra kudarcot. 2018 januárjában a szíriai nemzeti párbeszéd Szocsiban megrendezett kongresszusán kezdeményezték először a kormány, az ellenzék és a civiltársadalom egyenlő arányú képviseletével működő testület felállítását. A vita azonban a civiltársadalom 50 fős képviselete körül bontokozott ki, ugyanis sem a damaszkuszi vezetés, sem az ellenzéke nem akarta, hogy a másik fél ezen a képviselőcsoportok keresztül fölénybe kerüljön.

Nyitott kérdésként szerepel még a bizottság pontos feladata, mivel az ellenzék egy teljesen új alkotmányt szeretne Szíriának, míg Bassár el-Aszad szíriai elnök a meglévő alaptörvény módosítását szorgalmazza. A damaszkuszi rezsim ráadásul erősebb tárgyalási helyzetben van, mivel az utóbbi években sikerült ismét ellenőrzése alá vonni Szíria területének kétharmadát a nagyobb városokkal.

A polgárháború eddig több mint 400 ezer életet követelt és hatalmas pusztítást okozott az országban, miközben szíriaiak milliói kerestek külföldön menedéket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »