A multik élősködnek a dél-szudáni konfliktuson

A Dél-Szudánban működő legnagyobb multinacionális olajvállalat, a Dar Petroleum, illetve más nemzetközi szereplők aktívan részt vesznek az ország tönkretételében – hívta fel a figyelmet csütörtökön közzétett jelentésében az afrikai jogsértések feltárására létrehozott, The Sentry nevű oknyomozó csoport.

A washingtoni székhelyű szervezet, amelynek egyik alapítója George Clooney amerikai színész, arra a megállapításra jutott, hogy a Dar Petroleum közvetlen támogatást nyújtott fegyveres csoportoknak Dél-Szudánban, illetve kormányzati tisztségviselőket is bőkezűen lefizetett, miközben több százezer ember vesztette életét az ország brutális polgárháborújában. A jelentés feltárja, hogyan köthető több nemzetközi szereplő – természetes személyek és vállalatok – a fegyveres atrocitásokhoz és a korrupcióhoz.

Tavaly nyáron békemegállapodással zárult az akkor már öt éve húzódó, véres dél-szudáni polgárháború. Az ország meghatározó mértékben függ az olajipartól, és a Dar Petroleum az egyik legfontosabb vállalata, amely a kínai China National Petroleum Corporation, a malajziai Petronas, a kínai Sinopec, az egyiptomi székhelyű, de magántulajdonban álló SSTO, illetve a dél-szudáni állami Nile Petroleum konzorciuma. A polgárháború idején az ország olajfúró létesítményeinek többsége nem működött, de a Dar Petroleum folytatni tudta a kitermelést.

A The Sentry jelentése szerint e-mailek bizonyítják, hogy a dél-szudáni kormány közvetlenül utasította az olajvállalatot arra, hogy szállítson gázolajat a súlyos atrocitásokat elkövető milíciáknak.

George Clooney Londonban tartott sajtótájékoztatót a jelentés közzététele alkalmából. A színész felszólította az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy új és szigorúbb szankciókkal sújtsák mindazokat, akiknek köze van az ügyhöz. „Nem tudom, képesek lennének-e véget vetni ennek, de annyi bizonyos, hogy jelentősen meg tudnák nehezíteni a dolgukat” – mondta Clooney. Kiemelte, hogy a dél-szudáni konfliktusból hasznot húzó nemzetközi szereplők, köztük „kínai és malajziai olajipari óriásvállalatok, brit iparmágnások és amerikai üzletemberek támogatása nélkül nem történhettek volna meg az atrocitások ilyen kiterjedt mértékben”.

A jelentés több olyan példát is bemutat, amelyből világossá válik, hogy multinacionális vállalatok és személyek a dél-szudáni kormánnyal és hadsereggel összejátszva profitáltak a fegyveres konfliktusból, és hozzájárultak az ország pusztításához. Egy esetben például egy kínai befektetők és a dél-szudáni elnök lánya által alapított közös cég nyert el több állami bányászengedélyt az országban, majd pár héttel később az érintett területen a hadsereg több ezer embert űzött el az otthonából.

Csaknem az összes bizonyított vagy állítólagos dél-szudáni korrupciós ügyben érintett volt valamilyen nemzetközi vállalat, multinacionális bank vagy külföldi kormány – állította a The Sentry.

Forrás: MTI/AP/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »