Dél-Szudán: megszületett az egyezség a hatalommegosztásról

Megállapodott a hatalommegosztásról a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal szombaton, az ugandai fővárosban, Kampalában. Az egyezmény értelmében Kiirnek négy alelnöke lesz, egyikük Riek Machar.

Ahmed al-Dierdiry szudáni külügyminiszter közölte: a megállapodás értelmében marad posztján Salva Kiir két helyettese, Riek Machar lesz a harmadik alelnök, a negyedik posztot pedig egy nő fogja betölteni az ellenzékből.

A szudáni tárcavezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kiir kormánya jóváhagyta a megállapodást, míg Machar támogatói elvben elfogadták az egyezményt, de végső döntésüket a béketárgyalás-sorozat utolsó szakaszában, vasárnap hozzák meg a szudáni fővárosban, Kartúmban.

                                                              Dél-Szudán zászlaja

Az egyezményt annak fényében írták alá a szemben álló felek, hogy az Egyesült Államok korábban figyelmeztetett: szankciókat hoz az ellenségeskedő felek ellen, ha június végéig nem születik érdemi politikai megállapodás.

A kampalai tárgyaláson jelen volt Yoweri Museveni ugandai elnök, és a dél-szudáni riválisok közti megbékélést előrelendítő Omár el-Basír szudáni elnök is.

A dél-szudáni kormány és a lázadók június 27-én előzetes békemegállapodást írtak alá Kartúmban, ami tartós tűzszünetet rendelt el az ellenségeskedő felek között. Pénteken az ellenzék pedig visszavonta fegyveres erőit a közép-afrikai ország városi térségeiből.

Machar lázadói június 27-én még teljes mértékben elutasították a keretmegállapodásnak azt a pontját, mely a hatalommegosztás érdekében három főváros kijelölését javasolta Dél-Szudánban. Elutasította azt is, hogy az országban az Afrikai Unió és hat kelet-afrikai országot tömörítő IGAD regionális szervezet színeiben külföldi katonák felügyeljék a tűzszünetet.
Macharék egy harmadik pontot is „megvétóztak”, amely az olajtermelés visszaállítását irányozta elő. Közölték, szó se lehet erről, amíg a végleges, átfogó egyezmény létre nem jön.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban, Jubában. Machar külföldre kényszerült menekülni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »