Friss hírek

Négyszáz lopott vagy hamis útlevelet fogtak az athéni reptéren

Több száz lopott vagy hamis útlevelet kobzott el a görög rendőrség pénteken egy razzia keretében az athéni repülőtéren. A lopott vagy hamis útleveleket nemzetközi migránscsempész csoportok árusítják a más uniós tagállamokba eljutni szándékozó bevándorlóknak. A csempészek akár 6000 eurót (csaknem kétmillió forintot) is elkérhetnek egy ilyen dokumentumért.

A razzia keretében őrizetbe vettek egy nőt, miután 401 lopott vagy hamis útlevelet és személyazonosító igazolványt találtak nála. Elmondása szerint az okmányokat külföldről csempészte be. A rendőrség nem közölte a nő nemzetiségét, de a dpa német hírügynökség által szerzett információk szerint egy román állampolgárról van szó, aki Bukarestből utazott Athénba.

A görög rendőrség csaknem naponta tartóztat le olyan migránsokat, akik hamis útlevelekkel próbálnak meg Nyugat-Európába eljutni az ország repülőtereiről.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a Görögországba érkező migránsok száma, elsősorban Törökországból – mindez annak ellenére, hogy a migráció visszaszorításáról az EU és Törökország között megállapodás született, amely kimondja, hogy Ankara megakadályozza a migránsok bejutását az EU-ba Törökországon keresztül.

Az újabb hullám oka az lehet, hogy Erdogan török elnök elégedetlen a Törökországba utalt uniós források mennyiségével, annak ellenére, hogy idén nyárig a megállapodás keretében az EU már 5,6 milliárd eurót átutalt Törökország felé. Szeptember elején Erdogan újra azzal fenyegetőzött, hogy a Törökországban rekedt menekültek előtt megnyitja az utat Európa felé.

Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

A görög parti őrség csütörtöki közlése szerint 427 migráns érkezett az Égei-tengeren található szigetekre az azt megelőző 24 órában. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint hároméves csúcsot ért el az idén érkezők száma: csaknem 36 400 ember érkezett Görögországba az év eleje és szeptember 8. között, közülük 28 ezren az Égei-tengeren keresztül.

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »