Kormányátalakítás Svédországban

Kedden átalakította kormányát Stefan Löfven svéd miniszterelnök, aki három új minisztert – köztük új külügyminisztert – nevezett ki. Az előző külügyi tárcavezető, Margot Wallström a múlt héten jelentette be, hogy magánéleti okok miatt távozik posztjáról.

Új külügyminiszternek az 57 éves Ann Lindét nevezték ki. Ő váltja Wallströmöt, aki 2014 óta volt a svéd diplomácia vezetője, de a múlt héten bejelentette: távozik posztjáról, hogy több időt tölthessen a családjával. Linde eddig a kereskedelmi ügyeket kezelte. Utódja Anna Hallberg, aki az Almi nevű, állami tulajdonú befektetési csoportnál töltött be vezető pozíciót.

Munkaügyi miniszternek Eva Nordmarkot nevezték ki, aki az elmúlt nyolc évben az 1,4 millió tagot számláló Svéd Szakmai Munkavállalók Szövetségét (TCO) vezette. Ő Ylva Johanssont váltja, akit Svédország az Európai Bizottságba (EB) jelölt.

Mindhárom új miniszter Löfven Szociáldemokrata Pártjának tagja. A kinevezéseket a kormányfő maga jelentette be a kormányzati politika ismertetésekor a parlament első őszi ülésén.

  • Korábban írtuk:

Löfven kitért a Brexittel (a brit EU-tagság megszűnésével) kapcsolatos helyzetre is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „Svédország folytatja a munkát annak érdekében, hogy biztosítsa: rendezett módon kerüljön sor az Egyesült Királyság kilépésére az EU-ból”. Hozzátette: felkészültek a megállapodás nélküli kilépés esetén kialakuló helyzet kezelésére.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »