Terjeszkedik az EU műholdas navigációs rendszere

Már mintegy egymilliárd mobilfelhasználót ér el az Európai Unió műholdas navigációs rendszere (Galileo) – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság. A tájékoztatás szerint ezt a számot várhatóan kedden éri el a rendszer mobiltelefonos felhasználói tábora.

„A Galileo világszerte immáron egymilliárd mobilfelhasználó számára nyújt kiváló minőségű időmeghatározási és navigációs szolgáltatásokat. Mindezt egy ízig-vérig európai projekt tette lehetővé, amelynek célja, hogy az Európai GNSS Ügynökség (GSA) támogatására és elkötelezettségére építve a világ legprecízebb navigációs rendszerét alkossa meg” – közölte Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztos. „Biztos vagyok benne, hogy az új uniós űrprogram keretében végzett tevékenységeknek és beruházásoknak köszönhetően folytatódni fog az európai űripar virágkora” – tette hozzá.

A műholdas navigációt lehetővé tévő okostelefonok gyártóinak 95 százaléka ma már Galileo-kompatibilis chipeket készít. Az egymilliárdos küszöböt a világszerte eladott mobiltelefonok mennyisége alapján számították ki, a Galileo-felhasználók száma azonban a valóságban nagyobb ennél. Így például Európában valamennyi új személyautó olyan rendszerrel van felszerelve, amely a Galileo segítségével továbbítja a jármű koordinátáit a segélyhívó szolgálatoknak.

A Galileo még mindig a tesztelés fázisában van, miután hosszú késések után 2016-ban indították el a program kezdeti szolgáltatásait a közigazgatási szervek, a vállalkozások és a lakosság számára. Eddig huszonhat műholdat lőttek fel – a tervek szerint még négyre van szükség ahhoz, hogy a rendszer teljes kapacitással üzemelhessen.

A Galileo-programot az EU és az Európai Űrügynökség azzal a céllal indította el az 1990-es évek közepén, hogy függetlenítsék Európát az amerikai GPS-rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja.

Fellőtték az első két Galileo-műholdat

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »