Véget ért a rendkívüli állapot Srí Lankán

Négy hónap után véget ért Srí Lankán a rendkívüli állapot, amelyet a több mint 260 halálos és csaknem 500 sebesült áldozatot követelő húsvétvasárnapi merényletsorozatot követően hirdettek ki – közölte az elnöki hivatal pénteken.

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfő úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a rendkívüli állapotot, amely kiterjesztett jogkörökkel ruházta fel a hadsereget és a rendőrséget. Erre a gyanúsítottak kézre kerítése érdekében volt szükség. Az elnök korábban többször meghosszabbította a rendkívüli állapotot egy-egy hónappal.

A három templomot és három szállodát célzó véres merényletsorozatot két helyi muszlim szélsőséges csoport – a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát és a Dzsamatei Millatu Ibrahim – számlájára írják. A biztonsági erők százakat vettek őrizetbe a támadással összefüggésben, és állításuk szerint felszámolták a robbantások mögött álló hálózatot, illetve több további merényletet meghiúsítottak.

A Srí Lanka-i kormányt és biztonsági szerveket azzal vádolják, hogy nem tettek semmit – annak ellenére, hogy külföldi hírszerzési ügynökségek figyelmeztették őket a támadás előtt. Egy parlamenti bizottság vizsgálja, kit terhel felelősség a megelőző lépések elmulasztásáért.

A robbantásokban, amelyeket hét öngyilkos merénylő követett el, több külföldi turista vesztette életét. A támadássorozat jelentős károkat okozott a helyi idegenforgalomnak is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »