További merényletektől tart a Srí Lanka-i miniszterelnök

Újabb merényletek lehetségesek, miután több szélsőséges továbbra is szökésben van – figyelmeztetett kedden a Srí Lanka-i kormányfő.

Ranil Vikremeszinghe közölte: a húsvétvasárnapi pokolgépes merényletsorozat elkövetőinek azonosításában a hatóságok haladást értek el, és bizonyítékot találtak arra, hogy a merényletek külföldi szálakhoz is köthetők.

Colombói hivatalos rezidenciáján tartott sajtóértekezletén Vikremeszinghe beismerte, hogy a merényletek előtt figyelmeztetést kaptak, és az indiai nagykövetséget tekintették lehetséges célpontnak. Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam (IÁ) által tett bejelentést, amely szerint a terrorszervezet követte volna el a merényletsorozatot. A korábbi bejelentést, miszerint a támadássorozat az új-zélandi Christchurchben elkövetett, muszlimok elleni mészárlás megtorlása lenne, a kormányfő szerint szintén ellenőrzik.

Az IÁ közben állítása bizonyítására fényképet tett közzé hírügynökségében, az Amaákban arról a férfiről, akit a Srí Lanka-i merényletek irányításával gyanúsítanak.

Előzőleg Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes közölte a parlamentben, hogy a merényleteket iszlamisták követték el a christchurchi támadásokra megtorlásul. Hozzátette, hogy az elkövetőket bosszúvágy és gyűlölet vezérelte, nem pedig a vallás.

Az új-zélandi Christchurchben március közepén 50 muszlimot gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ausztrál férfi.

A vasárnap Srí Lankán, három templomban és négy szállodában elkövetett, közel egyidejű robbantásos merényleteknek legalább 321 halottja és mintegy 500 sebesültje van – közölték Srí Lanka-i kormánytagok. Az áldozatok között legalább 45 gyermek van – jelentette ki az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF. A Srí Lanka-i hatóságok szerint a halálos áldozatok között legalább 31 külföldi van, közülük öt gyermek. Az áldozatok az eddigi adatok szerint 12 országból származtak.

Indiai hírszerző vezetők két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre – közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes. Közben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bejelentette, hogy segít a Srí Lanka-i hatóságoknak a pokolgépes merényletek kivizsgálásában.

Keddre negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok – közölték hivatalos források. A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott. A merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vettek egy szíriai állampolgárt is.

Colombo, 2019. április 23.
A biztonsági alakulatok tagjai a Szent Antal katolikus templom épülete közelében Srí Lanka fővárosában, Colombóban 2019. április 22-én, húsvéthétfőn, egy nappal a Srí Lanka-i merényletek elkövetése után. Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter 2019. áprilisi 22-én bejelentette, hogy a Nemzeti Tauhít Dzsamaat Srí Lanka-i szélsőséges csoport követte el a legalább 321 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat.
MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

A szigetországban kedden háromperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt a vasárnapi első robbantás időpontjában – helyi idő szerint fél kilenckor -, a colombói Szent Antal katolikus templomban.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb villongások.

Átszervezik a biztonsági szerveket

Maithripala Sziriszena Srí Lanka-i államfő kedden bejelentette az ország biztonsági testületeinek átszervezését, miután a hírszerzés kudarcot vallott a merényletsorozat kapcsán.

„Átszervezem a rendőrséget és a biztonsági erőket. Elvárom, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén” – mondta Sziriszena a nemzethez intézett televíziós beszédében, hozzátéve, hogy nem csupán a hírszerzésre, de a fegyveres erőkre és a rendőrségre is gondol.

„A biztonsági vezetők, akik hírszerzési értesüléseket kaptak külföldről, nem osztották meg azokat velem. Megfelelő intézkedéseket kellett volna hozni. Úgy döntöttem, hogy határozottan fellépek ezek ellen a vezetők ellen”.

Az elnök közölte, hogy nemzetközi segítséget kaptak a merényletek kivizsgálásához, és biztosított arról, hogy megfékezik a terrorizmust Srí Lankán. Az államfő részvétéről biztosította az áldozatokat és egységre szólította fel a szigetországot.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Reuters/AFP/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »