Megkezdődött az Óceáni Pajzs – 2019 hadgyakorlat

Mintegy 70 hadihajó és más vízi jármű, 58 repülőgép és helikopter és 10 ezer katona részvételével hadgyakorlatot kezdett csütörtökön a Balti-tengeren az orosz hadiflotta és a légierő.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az augusztus 9-ig tartó Óceáni Pajzs-2019 fedőnevű manővereken alapvetően azok a flottaegységek vesznek rész, amelyek szombaton Szentpéterváron és Kronstadtnál felvonultak a haditengerészet napja alkalmából megrendezett vízi parádén.

Az orosz hadiflotta főparancsnoka, Nyikolaj Jevmenov tengernagy irányítása zajló gyakorlat célja a közlemény szerint a flottaközi csoportosulás bevetésének és a hadvezetésnek a gyakorlása, valamint annak ellenőrzése, hogy mennyire felkészült a haditengerészet Oroszország nemzeti érdekeinek védelmére.

A rakétával felfegyverzett orosz Morsanszk korvett a Néva folyón az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2019. július 28-án.
MTI/EPA/Anatolij Malcev

Az Óceáni Pajzs hadgyakorlatot tavaly első ízben a Földközi-tengeren rendezték meg, 26 hajó és 34 repülőgép és helikopter részvételével.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint egyébként az oroszok 67 százaléka az oroszt tarja a világ legerősebb hadiflottájának. Nyolcvankilenc százalék úgy vélekedett, hogy az orosz haditengerészet képes megvédeni Oroszország tengeri határait külső fenyegetés ellen. A megkérdezettek 56 százaléka pozitívan viszonyulna ahhoz, ha gyermeke a haditengerészet tisztjévé szeretne válni.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »