Megalakult a brüsszeli regionális kormány

Hatpárti koalíciós megállapodás született, s ennek nyomán megalakult a brüsszeli regionális kormány a májusi választást követően – jelentette pénteken a belga sajtó.

Május végén az európai uniós választással egy időben a regionális parlamentek és a szövetségi törvényhozás tagjairól is szavaztak Belgiumban. Az apró németajkú közösségnek néhány nap alatt sikerült megalakítani a kormányát, amelyet csütörtökön másodikként az úgynevezett Brüsszel Fővárosi Régió követett.

A flamand és vallon szocialista, zöld és liberális pártok alkotta kormány körülbelül 130 oldalas megállapodása számos vállalást tartalmaz. Egyebek mellett azt, hogy jövőre ingyenessé teszik a tömegközlekedést a 25 év alattiak és a 64 év felettiek számára, öt év alatt 30 százalékkal növelik a buszok számát, jelentősen emelve az elektromos járművek arányát, illetve új villamosvonalakat építenek, és meghosszabbítják a hármas metróvonalat.

Ígéretet tettek továbbá arra is, hogy a legfőbb utakat leszámítva a városon belül óránkénti 30 kilométerre csökkentik majd a legnagyobb sebességet, valamint arra, hogy 2030-tól betiltják a dízelautókat. Emellett javítani kívánják a köztisztaságot, a hulladékkezelés hatékonyságát és a levegő minőségét is.

A város lakosai az utóbbi években nyárról nyárra egyre hangosabban tiltakoznak a nyitott medencék, strandok és más szabadtéri fürdési lehetőségek hiánya miatt. Feltehetőleg részben az ő nyomásgyakorlásuk hatására az új brüsszeli kormány most vállalta, hogy támogatni fogja az ilyen irányú terveket.

Szakértők szerint a szövetségi szintű kormánykoalíciós tárgyalások terén Belgiumban egyelőre még nem látszik a fény az alagút végén.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »