Felgyorsítaná a menedékkérelmi eljárásokat az új görög vezetés

Az új görög konzervatív kormány felgyorsítaná a menedékkérelmi eljárásokat és fokozottabban ellenőrizné a Törökországgal közös tengeri határait – jelentette be hétfőn Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök hivatala.

A közlemény szerint az intézkedés célja, hogy javítsanak az égei-tengeri görög szigeteken berendezett menekülttáborokban uralkodó áldatlan állapotokon. A jövőben az eddigieknél gyorsabban toloncolnák vissza Törökországba az elutasított menedékkérőket. A dpa német hírügynökség szerint Alekszisz Ciprasz előző miniszterelnök kormánya idején több esetben akár két évet is igénybe vehetett egy menedékkérelmi eljárás.

Micotákisz nem sokkal korábban Dimitrisz Avramopulosszal, az Európai Bizottság belügyi és migrációs ügyekért felelős tagjával találkozott. „Görögország nincs magára utalva” – húzta alá Avramopulosz. Az uniós biztos, akit a görög televízió idézett, kiemelte azt is, hogy az EU segíteni fog.

„Az EU lényegi szolidaritására és segítségére van szükségünk” – mondta Jorgosz Kumucákosz, a migrációs ügyekért felelős miniszter helyettese.

A Törökország felől érkező menekültáradat érezhetően megnövekedett az utóbbi hónapokban. Hivatalos adatok szerint júniusban 3122 ember érkezett Görögországba és nyújtott be menedékkérelmet. A tavalyi év azonos időszakában 2434-en voltak.

Görögországban jelenleg mintegy 60 ezer menekült él, többségük Szíriából érkezett. A migránsok számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. A görög szigeteken hozzávetőleg 17 967 menedékkérő tartózkodik, bár a táborok összesen 8900 férőhellyel rendelkeznek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »