Űrparancsnokságot hoz létre Franciaország

Emmanuel Macron francia elnök jóváhagyta egy űrparancsnokság létrehozását a francia légierőn belül az ország védelmi képességeinek javítása érdekében – az űrparancsnokság létrehozására irányuló új katonai doktrína növeli a francia műholdak védelmét.

A Bastille-napi katonai parádé előtti napon a hadsereghez intézett beszédében a francia államfő szombaton elmondta, hogy az űrparancsnokság létrehozására irányuló új katonai doktrína növeli a francia műholdak védelmét. Hozzátette: a beruházás mértékét még meg kell határozni.

“Annak érdekében, hogy tartalommal tölthessük meg e doktrínát, és biztosítsuk világűrbeli képességeink fejlesztését és megerősítését, egy űrparancsnokságot hozunk létre szeptemberben a légierőn belül” – jelentette ki Macron, megjegyezve, hogy a légierő később “űr- és légierővé” válik.

Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a Bastille napjának előestéjén a párizsi védelmi minisztériumban 2019. július 13-án. Franciaország nemzeti ünnepén kulturális eseményekkel, katonai díszszemlével és látványos tűzijátékokkal ünneplik a párizsi várbörtön bevételének 230. évfordulóját.  MTI/EPA/Pool/Kamil Zihnioglu

A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet Florence Parly francia védelmi miniszter azon tavalyi kijelentésére, amely szerint Franciaország az űrágazatot stratégiai területnek tekinti, és fejleszti a más nagyhatalmaktól érkező növekvő fenyegetésekkel szemben a világűr militarizálására irányuló verseny közepette. A Reuters szerint négy vezető diplomata is arról számolt be júniusban, hogy a NATO az idén tudatosítani akarja: a világűr is lehet hadszíntér.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata is bejelentett tavaly egy tervet, amelynek értelmében egy új, “űrerőt” hoznának létre a hadsereg hatodik haderőnemeként 2020-ra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek