A nemzetközi helyzet fokozódik Putyin és Morales találkozója tükrében

Az orosz és bolíviai elnök közös nyilatkozatban ítélte el csütörtökön „egyes államok” tevékenységét, amely révén beavatkoznak más államok belügyeibe, saját szabályaikat akarják ráerőltetni másokra, semmibe véve a nemzetközi jogi normákat.

Vlagyimir Putyin ezen a napon tárgyalásokat folytatott Evo Moralesszel Moszkvában. Közös nyilatkozatukban általános formában is megfogalmazták, hogy elutasítják a más országok belügyeibe való beavatkozás minden formáját. „Az elnökök rámutattak egyes államok politikájának romboló hatására, arra, hogy ezek az államok cselekedeteikkel aláássák a nemzetközi jogi rendszer egységes jellegét, és megpróbálják saját, senkivel sem egyeztetett szabályaikat egyetemesnek feltüntetve érvényesíteni” – olvasható a dokumentumban.

A két vezető a nyilatkozat szerint hitet tett az államok szuverén egyenrangúságának és a más államok ügyeibe való be nem avatkozásnak az elve mellett, élesen elítélték az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével kivetett szankciókat, akárcsak a törvényes kormányok erőszakos úton való megdöntésére irányuló kísérleteket. Felléptek az olyan „történelemhamisítási” törekvésekkel szemben is, amelyeknek szerintük a jelenlegi államközi rendszer és nemzetközi jog felborítása a célja.

Ennek szellemében határozottan elítélték a venezuelai belügyekbe való beavatkozási kísérleteket, állást foglaltak amellett, hogy abban a latin-amerikai országban békés úton, a fennálló jogrend tiszteletben tartásával rendezzék a belső válságot.

A csütörtöki találkozó keretében a moszkvai Népek Barátsága Egyetem díszdoktorává avatták Evo Moralest. Putyin nagyra értékelte a bolíviai elnöknek a politikai, gazdasági és humanitárius területen kialakult orosz-bolíviai kötelékek szorosabbra fűzésében betöltött szerepét.
Morales látogatásának alkalmából csütörtökön több együttműködési megállapodást is aláírtak a kereskedelmi kapcsolatok, az atomenergia békés felhasználása, valamint a szénhidrogénekkel kapcsolatos együttműködés terén. Szó esett arról is, hogy a két ország együttesen tevékenykedhet a bolíviai lítiumkitermelés és feldolgozás terén.

Forrás: MTI/TASZSZ/EFE

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »