Iohannis előtt a 70 százalékos nyugdíjemelés tervezete Romániában

A román képviselőház szerdán ismét elfogadta azt a korábban alkotmányellenesnek nyilvánított nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében a következő két évben mintegy 70 százalékkal nőnek az öregségi járandóságok.

A tervezetet Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszter terjesztette be. A képviselőház már tavaly decemberben megszavazta a jogszabályt, amely később nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, így visszakerült a parlamenthez kiigazítás végett. A tervezett nyugdíjemelések tekintetében a honatyák nem változtattak, így szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj. Lényeges emelés jövő év szeptember 1-jétől lesz, akkor a nyugdíjpont – aminek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat – értéke elérné az 1775 lejt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal lesznek magasabbak a jelenleginél, és 40 százalékkal haladják meg a szeptember 1-jén megemelt nyugdíjakat.

A törvényt 197 honatya támogatta 70 tartózkodás mellett, egy ellenszavazat sem volt. Ennek ellenére a fő ellenzéki pártok kételyeiket fejezték ki, hogy lesz-e elég pénz az állami költségvetésben a tervezett nyugdíjemelésre. Azzal vádolták a kormányt, hogy populista intézkedéseket hoz a jövő évi parlamenti választások előtt. Viorica Dancila miniszterelnök és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter korábban többször kijelentették, hogy van pénz a költségvetésben a nyugdíjemelésekre, és arról biztosították a közvéleményt, hogy a tervezett emelések fenntarthatók.

A jogszabály csak akkor lép hatályba, ha Klaus Iohannis elnök is aláírja, aki korábban már többször azt vetette a kormány szemére, hogy fenntarthatatlan kiadásokba bocsátkozik az államadósság növelésének terhére.

Az idei első negyedévben 1227 lej (84 ezer forint) volt az átlagnyugdíj Romániában.

 

Forrás: MTI

 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »