2020-ra csődbe mehet az osztrák hadsereg

Óriási pénzügyi nehézségekkel küszködik az osztrák hadsereg, és ha nem javul a helyzet, 2020-ban csődöt jelenthet – közölte kedden Thomas Starlinger osztrák védelmi miniszter.

2020-ra az üzemeltetési és személyzeti kiadások meghaladják a rendelkezésre álló pénzügyi eszközöket, aminek teljes leállás lehet a következménye – figyelmeztetett a tárcavezető. Utalt arra, hogy katonai járműveket nem lehetne tovább üzemeltetni, a kiképzések pedig abbamaradnának. „Nem tudnánk fizetni az áram- és a vízszámlákat” – hangsúlyozta a miniszter az osztrák sajtónak nyilatkozva.

Starlinger szerint az osztrák hadsereg „messze van attól, hogy teljesíteni tudja az alkotmányban rögzített feladatait”. Ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy ezt a forgatókönyvet még el lehet kerülni. Szeptember közepéig el kell készíteni egy állapotfelmérést, amelynek részletesen ki kell mutatnia, milyen keretfeltételekre van szükség ahhoz, hogy a hadsereg a jövőben is képes legyen ellátni az osztrák lakosság védelmét – tette hozzá.

Starlinger június eleje óta tölti be a védelmi miniszteri tisztséget, miután az osztrák néppárti-szabadságpárti koalíció egy botrány következtében összeomlott. Az 56 éves vezérőrnagy ezt megelőzően Alexander Van der Bellen államfő mellett töltött be segédtiszti pozíciót.

Az osztrák hadsereg évente 2,2 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik. A vezérkar már márciusban sürgette, hogy a büdzsét 2022-ig 3,3 milliárd euróra növeljék. A májusi kormányválságot megelőzően a pénzügyminisztérium akkori vezetése a katonai kiadások megkurtítása mellett foglalt állást.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »