Tajvan fegyvereket vásárolna az USA-tól

Tajvan hivatalosan kérvényezte az Egyesült Államoktól több mint száz harckocsi, valamint légvédelmi és páncéltörő rakéták megvásárlását – jelentette be a tajvani védelmi minisztérium csütörtökön.

Tajvan 108 darab Abrams harckocsi, 1240 TOW típusú és 409 Javelin páncéltörő rakéta, valamint 250 darab Stinger típusú, vállról indítható légvédelmi rakéta megvételét kezdeményezte. A kérvény elküldésének pontos időpontját nem közölték, csak annyit, hogy az eljárás „a szokásos menetrendben” zajlik. Washingtonnak 120 napja van arra, hogy választ adjon.

Az Egyesült Államok Tajvan első számú fegyverbeszállítója, amivel Washington a sziget önvédelmének biztosítását segíti. A legújabb fegyvervásárlási ügylet várhatóan tovább élezi a feszültséget Peking és Washington között.

Kína Tajvant a saját területének tekinti, amelyet szükség esetén akár erővel is kész ellenőrzése alá vonni, és ellenez mindenféle katonai vagy más hivatalos érintkezést Tajvan és az Egyesült Államok között. Peking szerint az amerikai fegyvereladások beavatkozást jelentenek a kínai belügyekbe, és sértik Washington korábbi – Peking felé tett – kötelezettségvállalásait.

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtökön újságírók előtt úgy nyilatkozott: Tajvan tovább fogja erősíteni önvédelmi képességeit, és elkötelezett marad a térség békéje és stabilitása mellett. Megjegyezte azt is, hogy az utóbbi években a nemzetközi közösség fokozta Tajvan iránti támogatását.

  • Korábban írtuk:

A legmodernebb technológia alapján gyártott Abrams harckocsik megvásárlásával az ázsiai ország jelentős mértékben korszerűsíthetné hadseregének elöregedő tankjait, az új páncéltörő rakétarendszerek birtokában pedig hatékonyabban tudna fellépni egy esetleges kínai támadással szemben a 160 kilométer széles Tajvani-szorosban.

A hírek szerint Tajvan 66 darab F-16-os harci repülőgépet is akar vásárolni az Egyesült Államoktól. Emellett a hazai fegyvergyártást is igyekeznek megerősíteni: májusban például felavattak egy új hadihajógyárat, ahol legalább nyolc dízel-elektromos tengeralattjárót terveznek legyártani. Tajvannak jelenleg csak négy régi tengeralattjárója van, mert Kína nyomása miatt nem tudott többet vásárolni külföldről.

Forrás: MTI/AP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »