Leállt a brazil növekedés, recesszió jöhet

Zsugorodott a brazil gazdaság az első negyedévben, 2016 óta először, és elemzők egy W-alakú, dupla aljú recesszió kockázatának növekedésére figyelmeztettek. 

A brazil statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy az első negyedévben az előzőhöz képest 0,2 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) Dél-Amerika legnagyobb országában. Elemzők is 0,2 százalékos csökkenést vártak a tavalyi negyedik negyedévben mért 0,1 százalékos növekedés után.

A beruházások 1,7 százalékkal, az ipari termelés 0,7 százalékkal, az agrártermelés pedig 0,5 százalékkal csökkent. Az export 1,9 százalékos visszaesése az import 0,5 százalékos emelkedésével együtt azt eredményezte, hogy a külkereskedelem ballaszt volt a növekedésen. A szolgáltatások viszont 0,2 százalékkal, a lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal, a kormányzati kiadások pedig 0,4 százalékkal emelkedtek.

Éves összevetésben 0,5 százalékkal bővült a brazil gazdaság január-márciusban, összhangban az elemzői várakozásokkal – az előző negyedévben még jóval erősebb ütemben, 1,1 százalékkal nőtt a GDP. A brazil gazdaság 0,9 százalékkal nőtt a március 31-én véget ért négy negyedév alatt az előző négy negyedévhez képest.

Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdasága áprilisban és májusban is gyengén teljesített: a fogyasztói bizalmat tükröző indexek, a banki hitelezés és az exportadatok azt mutatják, hogy a gazdaság továbbra is vergődik.

„A gazdaság stagnál, de a trend lefelé mutat. Idén zéró körüli növekedés várható” – mondta Jose Francisco Goncalves, a Banco Fator brazil pénzintézet főközgazdásza.

Isabela Guarino, az XP Asset Management Sao Paulo-i brókercég vezető közgazdásza kijelentette, a második negyedév eddigi adatai azt mutatják, hogy a gazdaság nem lépett a fellendülés útjára.  Guarino ugyan 0,1 százalékos növekedést vár az április-júniusi időszakra, de nagyon is reális veszélynek tartja a csökkenést, amely technikai recesszióba taszítaná az országot.

Brazília az utóbbi húsz év alatt ötször került recesszióba. Legutóbb 2015-2016-ban, ez az egyik legsúlyosabb gazdasági válság volt az ország történelmében. A kilábalás lassú, azóta is rekordgyenge ütemben bővül a gazdaság.

A brazil gazdaság erősen növekedett Luiz Inácio Lula da Silva elnöksége (2003-2010) alatt, köszönhetően a magas nyersanyagáraknak és az erős kínai keresletnek. A növekedés 2010-ben ért csúcspontjára, majd a kőolaj, a szója és más nyersanyagok árának drasztikus zuhanása megakasztotta a fejlődést, és 2015 második negyedévében recesszióba került a gazdaság. Abban az évben 3,5 százalékkal, 2016-ban pedig 3,6 százalékkal csökkent a GDP, de 2017-ben már csak 1,0 százalékos, 2018-ban pedig 1,1 százalékos növekedést mértek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »