Új elnöke lesz Litvániának

Gitanas Nauseda egykori bankár-közgazdász nyerte a litván elnökválasztást a vasárnap tartott második fordulóban. Ellenfele, Ingrida Simonyte korábbi pénzügyminiszter elismerte vereségét.

Az 55 éves Nauseda a voksok mintegy 70 százalékát szerezte meg – közölte a választási bizottság a voksok több mint 75 százalékának összeszámlálása után.

“Hálás vagyok azoknak az embereknek, akik ma szavaztak, és megígérhetem, hogy a politika mostantól más lesz Litvániában. Mindenki megérdemli a jobb életet a mi gyönyörű országunkban” – mondta Nauseda a támogatóinak.

Vilnius, 2019. május 26.
Gitanas Nauseda volt bankár-közgazdász Vilniusban 2019. május 26-án, miután győzött a litván elnökválasztás második fordulójában.
MTI/EPA/Valda Kalnina

Simonyte gratulált a frissen megválasztott litván elnöknek. “Ez a mi embereink akarata, amit én tiszteletben tartok. Már felhívtam Nausedát, és gratuláltam neki a győzelméhez, azt kívánva, hogy legyen jó elnöke Litvánia összes polgárának” – közölte újságírókkal.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az elnök fő feladata a litván kül- és biztonságpolitika felügyelete. Nauseda (és Simonyte is) meggyőződéses EU- és NATO-párti, az atlanti szövetséget tekinti az orosz szomszéddal szembeni biztosítéknak.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply