Óceánokon hajózik a világ szemete

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal mielőbb szállíttassák vissza Kanadába azt a tetemes mennyiségű szemetet, amelyet öt éve hoztak át a délkelet-ázsiai országba – közölte szerdán Salvador Panelo elnöki szóvivő. 

“Duterte elnök úr dühös, mert Kanada túlságosan sokat késlekedik szemetének elszállításával” – mutatott rá sajtótájékoztatóján Panelo.

“A Fülöp-szigeteki emberek mélységesen sértve érzik magukat, mert Kanada hulladéklerakónak használja országukat” – tette hozzá.
“Ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor felségvizein hagyjuk azt” – szögezte le, hozzátéve, hogy a szállítás költségeit a manilai kormány állja.

A Fülöp-szigetek egy héttel korábban azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, amiért Kanada nem szállíttatta el a megszabott május 15-ei határidőig azt a több mint száz konténernyi szemetet, amelytől még 2013-ban és 2014-ben szabadult meg.

A kanadai kormány szerint nem az ő felelőssége elvitetni a háztartási szemetet, műanyag palackokat, zacskókat, újságpapírt és használt felnőttpelenkákat tartalmazó, annak idején helytelenül újrafelhasználható műanyag szemétként megjelölt szállítmányt. Ottawa jelezte: a kormány nem támogatta a hulladék exportját, magánvállalatok intézték azt – ugyanakkor kiemelte, hogy dolgozik a szemétügy megoldásán.

  • Világszintű probléma
A hulladék országok közti utaztatása nemcsak Kanada és a Fülöp-szigetek vonatkozásában probléma, a fejlett világ szeméttermelése így vagy úgy a világ fejletlenebb régióiban köt ki. Sokáig Kína volt a szemétimport központja, a nyugati világ hulladékának újrahasznosítása része volt Kína gazdasági előretörésének, ez azonban változóban van – már Kína sem szív fel mindent.

Duterte már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is. A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.

A két ország viszonya egy másik ügy miatt is feszült: Duterte tavaly úgy döntött, hogy mégsem vásárol 233 millió dollár értékben helikoptereket Kanadától, miután Ottawa kifejezte aggodalmát, hogy a manilai kormány a lázadók elleni hadműveletekben vetheti be azokat.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply