Jogállamisági eljárás indulhat Románia ellen

Az Európai Bizottság haladéktalanul megkezdi a jogállamisági eljárást Románia ellen, ha az életbe lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait – figyelmeztette Frans Timmermans a román vezetőket egy pénteken keltezett levélben, amelyet hétfőn tett közzé a G4Media ellenzéki hírportál.

A bizottság első alelnöke a román államfőnek, a miniszterelnöknek és a kétkamarás bukaresti parlament házelnökeinek küldött levelében felidézte: az EB az utóbbi hónapokban többször jelezte a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggodalmait, figyelmeztetve Bukarestet, hogy visszalépéseket észlel az utóbbi években elért fejlődéshez képest. Timmermans úgy értékelte: Románia nem vette figyelembe sem az EB, sem a Velencei Bizottság, sem a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) ajánlásait, a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos gondok pedig tovább mélyültek az utóbbi időben.

A bizottság első alelnöke szerint a büntető törvénykönyv, a büntetőeljárási törvénykönyv és a korrupciós bűncselekményekről szóló jogszabály múlt hónapban megszavazott módosításai gyakorlatilag büntetlenséget biztosítanak az elkövetőknek egy sor bűncselekmény – köztük korrupciós cselekmények – esetében.

Timmermans példaként az elévülési határidők csökkentését említette, ami szerinte oda vezethet, hogy sok esetben nem születik idejében jogerős ítélet olyan súlyos bűncselekmények – pénzhamisítás, piaci visszaélés vagy gyermekpornográfia – esetében, amelyek tényleges, arányos és elrettentő büntetését európai irányelvek irányozzák elő.

Az EB alelnöke azt is kifogásolta, hogy a büntetőjog módosítása felére csökkentené a büntetést azoknál a korrupt tisztségviselőknél, akik megtérítik az okozott kárt, ez ugyanis aláássa a büntetőjog elrettentő hatását. Timmermans szerint a bizonyítási eljárás feltételeinek szigorítása akadályozza a bűnüldözést, továbbá visszaveti a korrupció elleni harcot és az EU pénzügyi érdekeit.

Firenze, 2019. május 2.
Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) listavezetője az európai parlamenti választásokra az Unió helyzete című firenzei konferencián 2019. május 2-án.
MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikk szerinti eljárással. Hozzátette: a jogállamisági eljárás azt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM) fogja felváltani, amellyel az EB a romániai igazságügy helyzetét tartja megfigyelés alatt a 2007-es tagfelvétel óta.

„Romániának természetesen továbbra is kötelessége lesz betartani az EU-ba belépéskor vállalt kötelezettségeit, és a CVM ajánlásai mindaddig érvényben maradnak, amíg Románia maradéktalanul és kielégítően nem teljesíti őket” – szögezte le a román vezetőknek írt figyelmeztetésében az EB első alelnöke.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »