Észak-Korea rakétákat lőhetett ki a Japán-tenger felé

Észak-Korea feltehetően ismét rövid hatótávolságú rakétákat tesztelt csütörtökön, a két rakétát egy északnyugati bázisról indították a Japán-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg. 

Nem sokkal korábban a hadsereg még csak annyit tudott megállapítani, hogy Észak-Korea kilőtt „valamilyen lövedéket”.

Az Észak-Phjongan tartományban található rakétabázis az ország legrégebbi ilyen létesítménye, ahol Szöul ismeretei szerint közép-hatótávolságú rakétákat állomásoztatnak, de ezúttal két rövid hatótávolságút indítottak el onnan. Hogy milyen típusúak voltak, azt egyelőre nem tudták megmondani a dél-koreai katonai szakértők.

A rakéták először átrepültek több észak-koreai tartomány felett, mielőtt kiértek a Japán-tenger fölé, majd annak vizébe csapódtak. A dél-koreai hadsereg mérése szerint 270, illetve 420 kilométert repültek, és 50 kilométeres magasságot értek el. Tokiói közlés szerint Japán területét, kizárólagos tengeri övezetét nem érte találat.

Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan olyan új rakétákat próbált ki, amelyek kifejlesztését határozatban megtiltotta neki az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A rakétateszt egybeesett Steven Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes különleges megbízottjának szöuli látogatásával, illetve amerikai, japán és dél-koreai védelmi minisztériumi tisztségviselők a dél-koreai fővárosban tartott éves háromoldalú tárgyalásaival.

Vonszan, 2019. május 5.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen észak-koreai rakétavetők tüzelnek a vonszani rakétatámaszpontról 2019. május 4-én. Az állami média szerint a hadsereg rakéta-sorozatvetőivel és célra vezethető, harctéri ballisztikus rakétáival „csapásmérő gyakorlatot” tartott.
MTI/EPA/KCNA/KCNA

Észak-Korea múlt szombaton „csapásmérő rakétagyakorlatot” tartott rövid hatótávolságú rakétákkal. Azt megelőzően 2017 novembere óta nem hajtott végre tesztet nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákkal. Szakértők szerint a szombati rakétagyakorlat szemmel láthatóan gondosan megtervezett lépés volt, nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy az Egyesült Államok legyen rugalmasabb Phenjannal nukleáris tárgyalásaikon, de nem olyan súlyos, hogy miatta Washington megszakítsa ezeket a tárgyalásokat.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un második, idén februárban tartott csúcstalálkozója után ugyanis megrekedtek az egyeztetések amiatt, hogy a felek összekülönböztek egyrészt Phenjan nukleáris leszerelési lépéseinek ütemén, másrészt az amerikai szankciókönnyítések elmaradásán.

A szombati tesztekre Szöul és Washington visszafogottan reagált, és nem ítélte el azt, nem nevezte provokációnak, amelyet Phenjan azért csinált volna, hogy életben tartsa tárgyalásait az Egyesült Államokkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters/Yonhap

Friss hírek