Az egész világ örül Zelenszkij győzelmének

Több vezető nyugati politikus – köztük Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, valamint az Európai Unió több központi intézményének vezetője – gratulált vasárnap este és hétfőn Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás várható győztesének.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. „Döntő nap ez Ukrajna számára. A szabad választások és a békés hatalomátadás az erős ukrajnai demokráciával egyenlő. Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek, az EU elkötelezett országa támogatása mellett” – írta Tusk, aki hétfőn Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közös hivatalos üzenetben is megismételte álláspontját.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a következőt írta Twitter-oldalán: „Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek az ukrajnai elnökválasztáson aratott győzelméért. Ukrajna a NATO megbecsült partnere, számítunk az együttműködés folytatására.”

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Zelenszkijnek – írta a Twitteren Kurt Volker amerikai különmegbízott. „Továbbra is támogatjuk Ukrajnát területi egysége helyreállításában és az orosz agresszió elhárításában” – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár sikereket kívánt a leendő elnöknek az olyan feladatok megoldásában, mint az ország stabilizálása, a belső konfliktus megoldása, az igazságügy reformja, valamint a decentralizáció és a korrupció elleni harc. Megerősítette, hogy Berlin továbbra is kiáll Ukrajna területi egysége és függetlensége mellett. A kancellár azt is jelezte, szívesen fogadná Berlinben az új elnököt már a közeljövőben.

Zelenszkij beszámolója szerint Emmanuel Macron francia elnök szintén tolmácsolta jókívánságait. Macron a választás előtt Párizsban fogadta Zelenszkijt és Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt is.

Kijev, 2019. április 22.
Volodimir Zelenszkij ukrán humorista elnökjelölt ünnepel, miután megnyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját Kijevben 2019. április 21-én. Zelenszkij a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.
MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Andrzej Duda lengyel elnök hivatala a Twitteren tett közzé közleményt. „Az államfő telefonon gratulált a megválasztott ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek, és meghívta Lengyelországba” – olvasható az állásfoglalásban. „Ez a választás tükrözi az ukrán nép reményeit, amely a gazdasági és politikai élet reformjainak jelentős mértékű felgyorsítását várja az államtól, ugyanakkor pedig a biztonság és stabilitás szavatolását is” – emelte ki a lengyel elnök hivatalának közleménye. „Az elnök megerősítette, hogy Lengyelország következetesen támogatni fogja Ukrajna Európába és az euroatlanti közösségbe vezető útját” – tette hozzá. Duda egyben reményét fejezte ki, hogy Zelenszkij támogatni fogja Ukrajna euroatlanti közeledését.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter szintén mikroblogján fejezte ki jókívánságait. „Ukrajna éppen most döntött a változás mellett. Tiszteletben tartjuk a választás eredményét, és úgy hisszük, hogy ez a szabadság a reformok kiterjesztéséhez és az euroatlanti családba vezető további integrációhoz vezet. Túl sok erőfeszítésbe került, túl sok véráldozattal járt. Ukrajna Európához tartozik” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében így fogalmazott: „Előre örvendek együttműködésünknek és a bilaterális kapcsolataink további elmélyítésének”. Kurz szerint Ausztria az egyik legnagyobb befektető Ukrajnában, és ezért erős érdeke fűződik az ország gazdasági fejlődéséhez. „Bátorítom Zelenszkij elnököt a szükséges reformok folytatására, különös tekintettel a korrupció elleni harcban” – tette hozzá a kancellár. A kelet-ukrajnai válságról szólva kijelentette: „Ausztria kiáll az Európai Unió Oroszország ellen elrendelt szankciói mellett, és követeli, hogy állítsák helyre az ország (Ukrajna) területi egységét”.

Az ukrán elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 97,84 százalékának összeszámlálása után továbbra is Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt vezet 73,15 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő 24,53 százalékon áll – tájékoztatott hétfőn a Központi Választási Bizottság (CVK) a honlapján. A részeredmények szerint az országban egyedül a nyugat-ukrajnai Lviv megyében áll Porosenko az élen – ott a voksok 62,82 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 34,45 százalékot -, az összes többi megyében Zelenszkij vezet. Ezen kívül a hivatalban lévő elnök külföldön kapott több szavazatot (54,73 százalék), mint Zelenszkij (43,78 százalék).

Zelenszkij nagyon megverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Nem szabad alábecsülni Ukrajna Donald Trumpját

Forrás: MTI/TASZSZ/APA/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »