Tűz pusztított a párizsi Notre Dame székesegyházban

Tűz ütött ki hétfő este a párizsi Notre Dame székesegyházban, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A francia tűzoltóság egyik vezetőjének későbbi közlése szerint sikerült megmenteni a székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

A Notre Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente 13 millió látogatója van. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

A tűzoltók azonnal megkezdték a lángokban álló székesegyház környékének kiürítését. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, a France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség egyelőre balesetként kezeli a tűzesetet. A katasztrófának a hatóságok szerint nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Emmanuel Macron elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

Egy egész nemzet gyászol”

– írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő hétfő este. Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Hozzátette, hogy mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja ahogy a tűz martalékává válik egy részük. A katasztrófa miatt törölték az elnök estére tervezett televíziós beszédét, és a politikus az Elysée-palota tájékoztatása szerint a helyszínre ment, csakúgy, mint Edouard Philippe kormányfő.

Párizs, 2019. április 15.
Lángok emésztik a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezetét 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább.
MTI/EPA/Julien De Rosa

„A székesegyház nyugati részében álló két tornyot sikerült megmenteni” – mondta Jean-Claude Gallet, a párizsi tűzoltóság vezetője a helyszínen, aki szerint a tűzoltók majdnem egy órán át vizsgálták át elemlámpákkal az északi torony tetőszintjeit.

Gallet szerint a tűzoltási munkálatok továbbra is tartanak, s még mindig fennáll a veszélye annak, hogy egyes belső szerkezeti elemek összeomolhatnak. Elmondta, hogy a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. Hozzátette: az éjszaka folyamán igyekeztek lehűteni a felhevült épületet.

Párizs főpolgármestere közölte: a környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Anne Hidalgo a tűzoltóságra hivatkozva megjegyezte, hogy van remény a két harangtorony megmentésére.

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője korábban elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Macron: újjáépítjük a Notre Dame-ot

„Újjáépítjük a Notre Dame székesegyházat” – ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrális előtti téren újságíróknak. „A legrosszabbat elkerültük, még ha a csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek”- tette hozzá Emmanuel Macron. Mint mondta, a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

„A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” – fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök az újságíróknak a még lángoló épület előtt.

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is. „Legyünk büszkék, mert mi építettük ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, és évszázadokon át bővítettük és szépítettük. Ünnepélyesen fogadom ma éjjel: együtt újjá fogjuk építeni”- fogalmazott Macron.

A francia elnök valódi tragédiának nevezte a tüzet, köszönetet mondott a tűzoltó szolgálatoknak, amelyek folytatják a harcot a lángokkal, egyben dicsérte szakértelmüket.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/APA/dpa/TASZSZ/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »