Az oroszok legújabb húzása: gyerektábornak álcázott katonai bázis

Az orosz védelmi minisztérium  dél-oroszországi bázisának területén három barakképület is van, ahol szemtanúk szerint zsoldoshadseregeket állomásoztatnak, mielőtt Szíriába vezényelnék őket, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoljanak. A gond csak az, hogy papíron a laktanyáknak semmi közük az orosz védelmi minisztériumhoz: bírósági dokumentumok szerint az épületek nyári táborként szolgálnak gyerekek számára – állítja egy friss jelentésében a Reuters hírügynökség.

Az épületek felhúzásával a meglehetősen homályos hátterű Megalain céget bízták meg. A vállalat szinte egyáltalán nem leinformálható – ami viszont a közpénzekből finanszírozott projektek esetében jogilag kötelező jelleggel előírt. A cég Jevgenyij Prigozsin orosz oligarchához köthető, aki köztudottan Vlagyimir Putyin elnök közeli barátja, és akit az Egyesült Államok 2016-ban szankciós feketelistára tett az orosz védelmi minisztériummal folytatott “kiterjedt” üzletei miatt, majd tavaly újabb büntetőintézkedéseket hoztak ellene, mégpedig az elnökválasztási folyamatba történt beavatkozás vádjával.

A Reuters nem tudja pontosan, hogy Prigozsin milyen szerepet játszott az építési projektben – ha egyáltalán szó volt ilyesmiről -, és azt sem tudja, hogy miért a Megalaint választották ki a létesítmény felépítésére, illetve ki fizetett érte. Mindazonáltal a titokzatosság, amely az orosz védelmi minisztérium területén felhúzott épületeket övezi, ékes példája annak, hogy hogyan álcázzák tevékenységüket a szíriai offenzívában egyébként aktívan részt vevő orosz hadiipari cégek.

Ez a fajta katonai beavatkozás meghatározó volt abban, hogy a háború Moszkva szövetségese, Aszad elnök javára forduljon. A harcok jelentős részét orosz zsoldos alakulatok végzik, akik az orosz védelmi minisztériummal együttműködve dolgoznak – állítja több tucat szemtanú is a Reuters-nek. A dél-oroszországi Molkino falu közelében lévő laktanyák ezeknek a katonáknak az állomáshelye – teszik hozzá az ügyet ismerő források.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az orosz katonai tisztviselők nem nyilatkoztak a hírügynökség megkeresésére a Molkino határában épült létesítmények céljával kapcsolatban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az elnöki adminisztráció nem tud semmit a laktanyákról és úgy fogalmazott, hogy “ez nem a mi problémánk”.

A Megalain sem válaszolt a Reuters írásos megkeresésére (a honlapján feltüntetett telefonszámok egyikén sem lehetett elérni őket), és a Concord Management and Consulting, Prigozsin elsőszámú vállalata is csak annyit mondott: a Reuters által feltett kérdések “minden valóságalapot nélkülöznek”. Mint hozzátették, szerintük maga a hírügynökség is csak egy álhírgyár.

Következetes tagadás

A Reuters több éven keresztül dokumentálta, hogy orosz zsoldosseregek harcolnak és halnak meg Szíriában, illetve hogy az orosz védelmi minisztérium által nyújtott logisztikai támogatást és infrastruktúrát használnak. Az orosz tisztviselők folyamatosan tagadják, hogy ezek a harcosok bármilyen kapcsolatban állnának az állammal: elmondásuk szerint a Szíriában, a kormányerők oldalán harcoló oroszok magánszemélyek, akik önkéntesként vannak az országban.

A 2015-ben elkészült épületek egy orosz katonai hírszerző bázis területén helyezkednek el, és a bejutáshoz a járműveknek a védelmi minisztérium egyenruhájában feszítő fegyveres katonák által felügyelt ellenőrzőponton kell áthaladniuk – áll a hírügynökségi jelentésben.

Az épületek létezését a Reuters által nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok bizonyítják, amelyek egy, a Megalain és a Sevzapstroi nevű vállalat közti jogvitát írnak le – utóbbi szintén részt vett az építkezésben. A bírósági jelentésben az egyik épületet “úttörőtáborként” jellemzik, míg a másik kettőt ideiglenes szállásként nyaralók számára. A jellemzés forrásaként a Sevzapstroi és a TD Vivahaus, a projekt alvállalkozója közti megállapodást idézik.

A Vivahaus egyik vezető munkatársa elmondta a Reutersnek, hogy a projekthez kapcsolódó hivatalos papírmunka során meg kellett hamisítaniuk az épületek valódi rendeltetését. “Megállapodásunk volt az ügyféllel, miszerint azt kellett leírnunk, hogy egy gyönyörű úttörőtábor épül a Fekete-tenger közelében” – fogalmazott a neve elhallgatását kérő forrás. Nyilatkozatából nem derül ki egyértelműen, hogy az “ügyfél” az őket megbízó Sevzapstroi vagy maga a Megalain volt.

A bírósági dokumentumok szerint a Megalain 86 millió rubelt (1,4 millió dollárt) utalt át a Sevzapstroi-nak, hogy megépítse a három épületet Molkino közelében. A Sevzapstroi azóta megszűnt, és senkit sem sikerült elérni, akinek bármi köze volt a céghez.

A Spark adatbázis szerint, amely az orosz cégek adatait gyűjti össze, a kifizetés időpontjában a Megalain a Lakhta nevű vállalat 50 százalékos tulajdonában volt, míg másik felét a Concord Management and Consulting birtokolta. Utóbbi 2003-11 között Prigozsin többségi tulajdonában volt. A Molkino közelében felépített létesítmény kapcsán folytatott tranzakció idején a Concord tulajdonosa Prigozsin anyja volt, azonban erről nincs további információ. Az adatbázis alapján Prigozsin 2017-ben vette át újra a céget.

A Megalain társtulajdonosát, a Lakhta-t szintén Prigozsin alapította 2003-ban – ekkor ő volt a cég egyetlen tulajdonosa. A vállalat 2013-18 között Svetlana Sobirova birtokában volt, aki a Lakhta Park ingatlanprojekt értékesítési igazgatójaként dolgozott, amely a Spark szerint Prigozsin felesége, Lyubov tulajdonában van.

Sobirovát a Reuters valami csoda folytán elérte telefonon, azonban csak annyit közölt, hogy már nem dolgozik a Lakhta Parknál, minden további kérdést elhárított. A cég többi alkalmazottja sem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A hírügynökség ugyanígy süket fülekre talált a Vivahaus-nál – mondván már senki nem dolgozik a vállalatnál, aki 2015-ben is ott volt, ezért nem is tudnak nyilatkozni -, illetve Prigozsin feleségénél és anyjánál is.

Az épület képe

A Vivahaus weboldalának egyik menüpontja alatt, amely bemutatja a cég portfólióját a leendő ügyfelek számára, egy olyan kép látható, amely pontosan illeszkedik a bírósági dokumentumokban leírt egyik épülethez. Az oldalon csak annyi van fent (részletek nélkül), hogy Molkinoban egy “lakóépületet” építettek fel.

A Reuters megmutatta a fotót a két kulcsfontosságú tanú egyikének, aki egyébként személyesen is járt Molkinoban. Ő megerősítette, hogy a fényképen lévő épület része a zsoldosok által használt tábornak.

A másik tanú tavaly két alkalommal szintén látogatást tett a vitatott helyszínen, amikor a fiáról érdeklődött, aki csatlakozott a zsoldoshadsereghez, hogy Szíriában harcoljon. (Mint később kiderült, a fia életét vesztette a háborúban.) Az apa is leírta a Reutersnek a létesítmények pontos elhelyezkedését, és jellemzése megfelelt a Megalain által felhúzott épületek leírásának.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »