Hamarosan összejöhet az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás

Donald Trump amerikai elnök a Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettessel tartott csütörtök délutáni megbeszélése után kijelentette: négy héten belül aláírják Kínával a kereskedelmi megállapodást.

Az elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva történelminek minősítette a még meg sem kötött egyezményt, bár úgy fogalmazott: „hősies és történelmi lesz, ha megkötjük”. Ugyanakkor nem jelentette be, hogy csúcstalálkozóra készülne Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Trump optimista hangot ütött meg, de megjegyzéseiből elemzők arra következtetnek: a megállapodást akár április végére sem sikerülhet tető alá hozni. Miközben ugyanis az elnök négyhetes határidőről beszélt, hangsúlyozta azt is: „majd meglátjuk, mi történik”.

Az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője, Robert Lighthizer csütörtökön úgy fogalmazott: lényeges kérdésekben még mindig nem sikerült megállapodni. Így például nincs egyetértés a pótvámok, a technológiai transzferek kínai kikényszerítésének gyakorlata, a csúcstechnológiai cégek állami támogatása, valamint a szerzői jogok tiszteletben tartása ügyeiben, továbbá változatlanul nyitott kérdés, hogy hogyan ellenőrizzék a majdani megállapodásban megfogalmazott kötelezettségek betartását. Lighthizer azonban kiemelte azt is: „sokkal gyorsabb előrehaladást értünk el, mint azt a kezdetekkor gondoltuk”.

Az amerikai-kínai tárgyalások pénteken is folytatódnak, és eredeti terveivel ellentétben Liu Ho sem utazik haza, hanem jelen lesz a tárgyalásokon.

Washington, 2019. április 5.
Donald Trump amerikai elnök (b2) Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettest (b) és a kínai küldöttség többi tagját fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. április 4-én. A delegáció az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kilencedik fordulójára érkezett az Egyesült Államokba.
MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Washington és Peking hónapok óta áll az elemzők által kereskedelmi háborúnak is minősített vitában egymással. Az Egyesült Államok a kínai gazdasági és kereskedelmi gyakorlat gyökeres megváltoztatását, Kína pedig a termékeire kivetett amerikai vámok eltörlését akarja elérni.

Jó szándéka jeleként a kínai kormány hétfőn bejelentette: továbbra is fenntartja a gépjárművekre kivetett különadók felfüggesztését. A 25 százalékos különadó bevezetését decemberben függesztették fel három hónapos időtartamra, hogy így is enyhítsék a tárgyalások légkörét. Kína engedményt látszik tenni azzal is, hogy pillanatnyilag megnövelte az amerikai mezőgazdasági termékek, köztük a szója importját.

A kínai elnök a kereskedelmi tárgyalások gyors lezárást sürgeti

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások gyors lezárását sürgette Hszi Csin-ping kínai elnök Donald Trump amerikai elnöknek eljuttatott üzenetében – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteken.

Hszi szerint az elmúlt időszakban a két ország tárgyalófelei jelentős előrelépést értek el a kereskedelmi megállapodás tartalmát illető egyeztetéseken, éppen ezért reméli, hogy a küldöttségek a kölcsönös tisztelet talaján, egymás érdekeit és szempontjait figyelembe véve, minél előbb le tudják majd zárni a tárgyalásokat.

Liu Ho eredményesnek nevezte a Washingtonban zajló megbeszélések első két napját, hangsúlyozva, hogy mind a megállapodás szövegezését, mind pedig egyéb fontos kérdéseket tekintve sikerült közös nevezőre jutniuk a feleknek. Úgy fogalmazott: igyekeznek minél előbb lezárni a tárgyalásokat a két ország kapcsolatainak „egészséges és kiegyensúlyozott” fejlődése érdekében.

A Hszinhua beszámolója szerint az amerikai elnök külön köszönetet mondott Hszi Csin-pingnek azért, amiért Washington korábbi kérésének eleget téve az ázsiai ország május 1-jétől szigorúbb felügyelet alá vonja a fentanil nevű fájdalomcsillapító szert Kínában.

Az amerikaiak korábban rendszeresen bírálták Pekinget a fentanillal kapcsolatban, úgy vélték ugyanis, hogy a Kínából érkező import súlyosbítja az Egyesült Államokban az ópiátfüggőség okozta krízishelyzetet, melynek eddig több ezren váltak az áldozatává. A szigorításról szóló döntést a hét elején jelentették be Kínában, napokkal a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója előtt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »