Tavaly is szépen kitartott az amerikai növekedés

Lendületet vesztett az Egyesült Államok gazdasága a múlt év negyedik negyedében, de a növekedés ütemének csökkenése kisebb volt a vártnál. A személyi fogyasztást visszavetette a kormányzati leállás, bár ennek hatása már inkább az idei első negyedévben lesz látható.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA) csütörtökön közölte, hogy a hazai össztermék (GDP) éves szinten 2,6 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben. A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a GDP csupán 2,3 százalékkal fog bővülni az év utolsó három hónapjában. A második negyedévben 4,2 százalék, a harmadik negyedévben pedig 3,4 százalék volt a növekedés üteme.

A növekedést a globális konjunktúra gyengülése és a kereskedelmi konfliktusok mellett a költségvetési plafon körüli vita és a kormányzat megbénulása lassította le, mivel több százezer állami alkalmazott heteken át nem kapott fizetést – igaz, ez csak kisebb mértékben érintette a tavalyi utolsó negyedévet, a leállás nagyobb része már az idei évre esett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Sosem volt még ilyen hosszú kormányzati leállás az USA-ban

A tervezett mexikói fal miatt állt le az amerikai kormányzat működése

A tavalyi év egészében a növekedés 2,9 százalék volt, 2015 óta a legmagasabb, így alig vétették el a Trump elnök által kitűzött 3 százalékos célt. Az IMF szerint a növekedés az idén 2,5 százalék lesz. Az amerikai gazdaság immár 10 éve folyamatos expanzióban van.

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek