Venezuela olajiparának lassan befellegzett

Bár még egy hónapja sincsenek érvényben, a Venezuela olajiparát sújtó amerikai szankciók már most rendkívül érzékenyen érintik a politikai és gazdasági válsággal küzdő országot.

Az Egyesült Államok nemrégiben szigorú szankciókat rótt ki Venezuela olajiparára, hogy nyomást gyakoroljon Nicolás Maduro elnökre. A latin-amerikai ország rendelkezik a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével és a térség legnagyobb olajtermelője, éppen ezért bevételeinek legnagyobb részét az olaj adja. Legfőbb ügyfelei az Egyesült Államok, India és Kína, az elmúlt évtizedben azonban az olajtermelés összeomlott, és az ország mély gazdasági válságba került. Tehát milyen hatással vannak a szankciók, és ki vásárolja meg most az olajat?

Hova exportál olajat Venezuela? (ezer hordó/nap)

Forrás: BBC / Kpler

Mik a szankciók?

Washington január végén sújtotta büntetőintézkedésekkel a PDVSA venezuelai állami olajvállalatot, amely az ország legnagyobb bevételi forrása, valamint a Caracas számára legfontosabb külföldi vagyoneszköz és egyben az amerikai székhelyű Citgo Petroleum olajfinomító anyavállalata. A szankciók értelmében befagyasztották az olajvállalat amerikai törvények hatálya alá eső vagyonát és javait.

Ezek az intézkedések nem szüntetik meg teljesen a behozatalt, de megkövetelik, hogy a kifizetéseket olyan számlákon bonyolítsák, amelyekhez a venezuelai állami olajvállalat nem férhet hozzá.

A szankciók emellett hatással voltak az olaj feldolgozásához szükséges vegyi anyagokhoz való hozzáférésre is. Venezuela nehézolaja majdnem szilárd állapotú amikor kitermelik, így nem tud keresztüláramlani a csővezetékeken. Ezért olyan vegyi anyagokra, hígítószerekre van szükség, mint például a könnyűbenzin, hogy könnyebb állagúvá, ezáltal pedig exportálhatóvá váljon. A büntetőintézkedések azonban megtiltják a hígítóanyagokat exportáló amerikai cégeknek a Venezuelával való kereskedelmet.

A kieső amerikai importot most a Rosznyeft orosz állami tulajdonban lévő olajvállalat igyekszik pótolni.

Venezuelában csökkent az aktív olajfúrók száma

Forrás: BBC / Baker Hughes

Most akkor hova megy a venezuelai olaj?

A Kpler energiapiaci adatokat gyűjtő és elemző vállalat információi szerint jelenleg a venezuelai partok mentén mintegy 10 millió hordónyi olajat tárolnak tartályhajókban. Ezt eredetileg az Egyesült Államokba szánták, de a szankciók következtében az üzlet meghiúsult.

A venezuelai kormány ezért most új vásárlókat keres, és azt mondja, hogy meg akarja duplázni az Indiába irányuló szállítmányokat. Bár az indiai export valóban nőtt az elmúlt időszakban, a Kpler elemzői szerint ez nem elég. A kínába irányuló export szintén nem ad okot az ünneplésre, sőt, valójában a venezuelai termelés visszaesésével párhuzamosan hanyatlott.

A venezuelai olajtermelés folyamatosan csökken (millió hordó/nap)

Forrás: BBC / OPEC

Veszett fejsze nyele?

Több olaj értékesítése az ázsiai piacokra növelné a szállítási költségeket, mivel a venezuelai kikötők nem elég felszereltek ahhoz, hogy felkészítsék a tartályhajókat a hosszú távolságra. Emellett az Indiába irányuló export erősen alulárazott lehet, mégpedig “a minőségi kérdések, valamint a közel-keleti országokkal fennálló versenyhelyzet miatt”.

Mindazonáltal az tagadhatatlan, hogy van kereslet a Venezuelában található nehézolajra. Az iráni olajra kirótt szankciók miatt globális hiány mutatkozik, miközben Kanada, Mexikó, valamint az OPEC-tagok csökkentették termelésüket.

Olajipari elemzők szerint az amerikai importőröknek most új nehézolaj-beszállítókat kell találniuk. “A venezuelai válság miatt az olaj drágábbá vált az Egyesült Államok számára” – fogalmazott egyikük. Ez azonban nem fog segíteni az egyre mélyebb politikai és gazdasági válságba süllyedő Venezuelának új piacokat találni.

Forrás: BBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »