Kezd elmérgesedni a vita a franciák és az olaszok között

Olasz-francia kormánytalálkozót javasolt csütörtökön Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, miután Franciaország egyeztetésre hazahívta római nagykövetét az olasz vezetők sorozatos „rágalmazó kijelentései”, illetve „megalapozatlan és példátlan támadásai” miatt.

„Senkivel sem akarunk vitába szállni, nem érdekünk a viszályt szítani” – jelentette ki Salvini. Az olasz kormány mindössze „az olaszok érdekeit védi” – hangoztatta a belügyminiszteri tisztséget is betöltő politikus. „Készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni Emmanuel Macron francia elnökkel és a francia kormánnyal” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy belügyminiszterként többek között azt követeli Franciaországtól, hogy hagyjon fel a menedékkérők visszautasításával a közös határon. Hozzátette, hogy emellett az 1980-as években Franciaországba menekült olasz szélsőbaloldali fegyveres csoportok tagjainak kérdését is megvitatná Párizzsal.

A francia diplomata hazahívására válaszul Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter – aki jelenleg Montevideóban, a venezuelai válsággal foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport első ülésén tartózkodik – arra kérte Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt, hogy „a lehető legnagyobb figyelemmel vizsgálja meg” Párizs e döntését.

Az olasz külügyi tárca közleményében viszont úgy fogalmazott: Franciaország és Olaszország két szövetséges nemzet, és mély barátság fűzi egymáshoz a két népet. „A nemzeti érdekek és nézetek védelme, valamint a közeledő európai parlamenti választásokat kísérő politikai vita nem befolyásolhatja és nem fogja befolyásolni az évtizedes és stabil kapcsolatokat” – olvasható a külügyi közleményben.

A Párizs és Róma közötti feszültséget fokozta, hogy Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kedden bejelentette, hogy Franciaországban találkozott a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető, úgynevezett sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

Di Maio csütörtöki Facebook-bejegyzésében kiállt amellett, hogy találkozója a sárgamellényesekkel „legitim” volt, és párbeszédet kért a francia kormánytól.

Az M5S vezetője leszögezte, hogy a francia nép az olaszok barátja és szövetségese, bár sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy – mint fogalmazott – a francia államfő „többször is támadta az olasz kormányt az európai parlamenti választásokhoz köthető politikai okok miatt”, ez azonban nem gyengítette, és nem fogja megrendíteni a két ország közötti barátságot.

Di Maio jelezte, hogy a legmagasabb szinten kész egyeztetni a francia kormánnyal a mindkét felet érintő olyan fontos kérdésekről, mint például a migráció. Megjegyezte, hogy az M5S vezetőjeként „jogosan” találkozott a sárgamellényesekkel és a francia népet képviselő más politikai erők tagjaival, ahogyan – mint rámutatott – Macron pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) is az olasz ellenzéki Demokrata Párttal szövetkezik.

Alessandro di Battista, az M5S másik vezető politikusa viszont már erélyesebben fogalmazott: „az olaszországi francia nagykövet visszahívása helyett azt javaslom Macron elnök úrnak, hogy rendelje vissza Franciaországba azokat a francia vezetőket, akik még mindig törvényt diktálnak az afrikai központi bankok számára”. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pedig úgy vélekedett, hogy az Olaszország és Franciaország közti kulturális és gazdasági kapcsolatrendszert semmi sem tudja megingatni.

Párizs és Róma között nagyon feszült a viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes M5S. A két olasz kormánypárt vezetője a közelmúltban látványosan támogatásáról biztosította a sárgamellényes mozgalmat, Salvini pedig egyenesen azzal vádolta Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját, és azt mondta: reméli, hogy a francia nép hamarosan felszabadul „egy nagyon rossz elnök” vezetése alól.

Kapcsolódó cikkeink:

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, az olasz jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa úgy nyilatkozott: Luigi Di Maio „megspórolhatta volna” a sárgamellényesek miatti francia „villámlátogatást”. Kijelentette: Di Maio azokkal keres szövetséget, akik „rendőrökre támadnak, üzleteket vernek szét csak azért, hogy az M5S az európai választások után parlamenti frakciót tudjon létrehozni”.

Az olasz sajtó emlékeztetett, hogy Párizs legutóbb 1940-ben, a második világháború idején hívta haza nagykövetét Rómából.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »