Az orosz gazdasági növekedés túl szép ahhoz, hogy igaz legyen

Mint az az orosz statisztikai szolgálat hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból kiderült, az orosz gazdasági növekedés tavaly jóval meghaladta a várakozásokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy az adatok helyesek.

A Roszsztat új, decemberben hivatalba lépett főnöke, Pavel Malkov lázas optimizmust hozott magával. Az ügynökség arról számolt be hétfőn, hogy 2018-ban az ország gazdasága 2012 óta nem látott mértékben gyarapodott, ezek a számok azonban több közgazdász adatai szerint is igencsak gyanúsak.

December 20-án megkérdezték Vlagyimir Putyin elnöktől egy sajtótájékoztatón, hogy az orosz gazdasági adatok miért tűnnek sokkal rózsásabbnak, mint azt az emberek életminősége sugallja, és hogy ezek a számok vajon megbízhatóak-e. Putyin elismerte, hogy a statisztikák „nem tökéletesek”, és javítani kell rajtuk. Mindössze négy nappal később Alexander Surinovot, a statisztikai szolgálat addigi vezetőjét menesztették tisztségéből, és Pavel Malkovot, a gazdasági minisztérium egy korábbi tisztviselőjét nevezték ki a helyére.

Anton Siluanov pénzügyminiszter aztán december 24-én elejtett egy megjegyzést, miszerint a Roszsztat addigi adatainak minősége egyes területeken „szörnyűnek” minősíthető, mint például az emberek jövedelme (amely az előző hat hónapból négyben csökkent) és az infláció (amely az év nagy részében magasabb volt a kormányzati előrejelzéseknél).

Malkov munkába állásának első hetében a Roszsztat kiadott egy átfogó felülvizsgálati jelentést a 2016-os és a 2017-es év bruttó hazai termékadataira (GDP) vonatkozóan. A 2016-os, 0,2 százalékos termeléscsökkenést 0,3 százalékos növekedésre javították, azzal érvelve, hogy a recesszió, amely 2014 őszétől kezdve a bezuhant olajárak, valamint az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók bevezetése következtében sújtotta az országot, mindössze egy évig tartott. Ezen logika mentén a Roszsztat aztán a 2017-es növekedési számot is javította: 1,5-ről 1,6 százalékra.

Optimista adatok: a felülvizsgált orosz GDP-növekedés

Forrás: Roszsztat / Bloomberg

Hétfőn a statisztikai szolgálat nyilvánosságra hozta előzetes adatait 2018-ra vonatkozóan, és láss csodát: az orosz GDP állítólag 2,3 százalékkal bővült – elsősorban az építőipar teljesítményének köszönhetően. Ez a Bloomberg által jósolt 36 előrejelzés mindegyikét lekörözte.

A Roszsztat a múlt hónapban 2018 első 11 hónapja építőipari adatainak felülvizsgálata után korrigált 5,7 százalékos éves növekedésre az eredeti 0,5 százalék helyett. Az ugrásszerű változtatás pedig „kijavította” a szolgálat egy korábbi, ellentmondásos jelentését: a Roszsztat ugyanis az év harmadik negyedévében jelentősebb beruházási növekedésről számolt be, amely azonban nem igazán illeszkedett a stagnáló építkezésekhez.

Az ügynökség az északkelet-oroszországi Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet adatait vizsgálta át, ahol az ország legnagyobb gázipari magánvállalata, a Novatek földgáz-cseppfolyósító üzeme, a Yamal (Jamal) tavaly érte el teljes termelési kapacitását – és ennek köszönhető a csodával határos növekedés.

A Roszsztat számainak hitelességét azonban máris többen megkérdőjelezték. Alekszej Kudrin, az orosz költségvetési felügyelő szervezet, a Számviteli Kamara vezetője és korábbi pénzügyminiszter január 2-ai Twitter-bejegyzésében közölte, hogy Oroszország GDP-je valószínűleg 1,5 százalékkal nőtt 2018-ban. Sőt, még a Roszsztat rendkívül optimista bejelentése után is volt olyan neves orosz közgazdász – Andrej Klepach –, aki mindössze 1,5 százalékra becsülte a 2018-as orosz gazdasági növekedést.

Mindenesetre akár indokolt Kudrin és Klepach pesszimizmusa, akár nem, az tény, hogy a Roszsztat alapvetően szereti szebbnek feltüntetni a számokat. Ennek egyik oka, hogy Putyin elnök népszerűsége csökkenőben van (a legutóbbi felmérések szerint az oroszok 64 százaléka elégedett elnöki tevékenységével – ez 13 éve a legalacsonyabb szint), Dmitrij Medvegyev kormányfő tetszési mutatóiról már nem is beszélve. A Jurij Levada Független Elemzőközpont pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából emellett az is kiderül, hogy az oroszok 45 százaléka szerint rossz irányba halad az országuk – ez 2006 óta a legmagasabb arány.

Az elnök ezért egyre inkább arra törekszik, hogy növelje népszerűségét, illetve csökkentse a tömeges tiltakozás lehetőségét. Egy ilyen helyzetben pedig például az, hogy meneszti Medvegyevet és átalakítja a rendkívül népszerűtlen kabinetet, vagy esetleg korrupciós vizsgálatot indít a legfőbb gazdasági tisztviselőkkel szemben, igen vonzó lehetőségnek tűnik.

Putyin szereti a statisztikákat, és büszke arra, hogy képes sok gazdasági adatot észben tartani. Ha jó adatokat adnak neki, amivel „zsonglőrködhet”, a kormány talán képes biztosítani a túlélését.

A gazdasági gyarapodás valós mértékét az is jól tükrözi, hogy egyre több orosz fiatal vándorolna ki az országból: bár az orosz összlakosság körében mindössze 17 százalék azoknak az aránya, akik szívesen elhagynák Oroszországot, a 18-24 éves korosztály körében viszont ez az érték eléri a 41 százalékot.

Egyre több fiatal vándorolna ki Oroszországból

Forrás: Bloomberg / Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »