Pentagon: az Iszlám Állam egy éven belül talpra állhat

Az Iszlám Állam terroristái Szíriában 6-12 hónapon belül újra erőre kaphatnak – írta hétfőn közzétett jelentésében az amerikai védelmi minisztérium főfelügyelői hivatala.

Az elemzés szerint az Iszlám Állam Szíriában lévő terroristái változatlanul jelentős támogatást kapnak külföldről, és továbbra is külföldi terroristák tucatjait vonzzák mind Szíriába, mind Irakba.

A jelentés megállapítja: a terrorszervezet Irakban gyorsabban újítja meg képességeit és kulcsfontosságú szerepét, mint Szíriában, ugyanakkor Szíria keleti vidékein az Iszlám Államnak változatlanul mintegy kétezer terroristája harcol. 

A helyi hatóságok nemcsak Irakban, hanem Szíriában is nagy mértékben az amerikaiak vezette nemzetközi koalícióra támaszkodnak – fogalmaz a Pentagon dokumentuma.

A védelmi tárca elemzése „kitartó harcosokként” dicséri a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurdok vezette – és többségében kurdok alkotta -, az Egyesült Államokkal szövetséges katonai koalíció tagjait. De felhívja a figyelmet egy esetleges – a megfogalmazásában – „török invázióra” is, mivel az SDF-ben részt vevő, Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia (YPG) harcosait Ankara a törökországi kurd szeparatisták szövetségesének tartja.

A Pentagon szerint az Iszlám Állam teljes legyőzéséhez úrrá kell lenni a terrorszervezet vidéki beágyazottságán, meg kell semmisíteni a terroristák alagútjait és búvóhelyeit, meg kell erősíteni a szíriai-iraki határt, valamint meg kell oldani a szunniták lakta vidékek biztonságát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai védelmi minisztérium azt követően tette közzé helyzetelemzését, hogy Donald Trump elnök decemberben bejelentette: fokozatosan csökkenti, majd kivonja a Szíriában és Afganisztánban lévő amerikai csapatokat. Döntését a Republikánus Pártban is bírálattal illetik, és részben ennek következtében nyújtotta be lemondását James Mattis védelmi miniszter. Szíriában mintegy kétezer amerikai katona tartózkodik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »