Kormányválsággal fenyeget a máltai migránsok ügye

A szerda éjszakába nyúló egyeztetés sem enyhítette az ellentéteket a Máltára érkezett menedékkérők kisebb csoportját befogadni kész Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és az ezt is szigorú feltételekhez kötő Matteo Salvini olasz belügyminiszter között.

Hajnali három órakor ért véget a Giuseppe Conte és Matteo Salvini közötti megbeszélés, amelyen Luigi Di Maio, az Öt Csillag mozgalom (M5S) nevű nagyobbik kormánypárt vezetője is részt vett. Conte 10-15 ember befogadása mellett kötelezte el magát, de Salvini erre belügyminiszterként nem ad engedélyt, és a kormányfőnek vele is egyeztetnie kellett volna.

  • Előzmények
49 ember tavaly december 22-e óta vesztegelt két civil mentőhajón Málta partjainál, majd a szigetország szerdán engedélyt adott, hogy a hajók kikössenek, miután garanciát kapott további több mint kétszáz menedékkérő elosztására több uniós ország között.

Málta biztosítékként használja a partjainál veszteglő mentőhajót

A több órás egyeztetés végén Matteo Salvini nyilatkozatban leszögezte: nem változtat álláspontján, feltételekhez köti kisebb csoport befogadását is.

„Addig senki sem érkezik meg Olaszországba, amíg Európa nem tartja tiszteletben vállalt kötelezettségeit, és nem fogadja be azt a több száz embert, akik nyáron érkeztek a szicíliai Pozzallo és Catania kikötőjébe” – szögezte le a belügyminiszter.

Azokra utalt, akik júliusban a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség tengeri műveletében szolgáló Protector nevű hajóval, valamint az olasz pénzügyőrség Monte Sperone hajójával érkeztek. A 477 ember befogadására hat EU-ország jelentkezett, de végül csak 129 embert vettek át. Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójával augusztusban 177-en érkeztek, közülük egyedül Írország fogadott be 16 főt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Máltán várakozó menedékkérők befogadása napok óta megosztja a római kormányt. Elsőként Luigi Di Maio kezdeményezte, hogy a tengeren veszteglő emberekből fogadják be a nőket és gyermekeket. Giuseppe Conte kijelentette, hogy ha Salvini nem engedi be őket az olaszországi kikötőkbe, akkor majd repülővel hozza el őket Máltáról.

A balközép La Repubblica című napilap szerint ez az eddigi legsúlyosabb vita a populista M5S és a Salvini vezette, jobboldali Liga tavaly júniusban felállt kormányában. Lapkommentárok szerint azonban a Matteo Salvini fölött aratott politikai győzelem rövid életű lehet az M5S számára, mert Salvini visszavághat azzal, hogy a Liga kihátrál az M5S legfontosabb választási ígérete, az alapjövedelem bevezetése mögül, amit már így is elhalasztottak.

Elemzők rámutatnak, hogy a migráció lesz a központi téma a közösen kormányzó, de egymás ellen induló M5S és Liga között a májusi európai parlamenti választások kampányában.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »