Az oroszok már a Nyugatot is gyanúsítják a kercsi incidens miatt

Nem zárható ki, hogy némely nyugati ország segített Ukrajnának a Kercsi-szoros közelében november 25-én történt tengeri incidens kitervelésében, amelynek során három ukrán hadihajó megsértette az Oroszország területi vizein való áthaladás szabályait – mondta szerdán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna Nagy Játék című műsorában.

„Ez olyan szándékos provokáció, amelyen – kétségem sincs, hogy – egynémely nyugati partnerünk törte a fejét, de lehet, részt is vett a tervezésben” – jelentette ki Zaharova, hozzátéve, hogy az incidenst nem a véletlen műve. „Az értékelések, amiket hallunk, valamint az információs kampány, amely most folyik, ezt bizonyítják” – hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő.

November 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket. Az ukrán hajók a Fekete-tengerről a szoroson áthajózva az Azovi-tenger északi partján fekvő Mariupolba akartak eljutni.

Szimferopol, 2018. november 28.
Ukrán tengerészt (j) kísér az orosz titkosszolgálat, az FSzB egyik tagja a krími Szimferopol egyik bíróságára 2018. november 27-én, két nappal a kercsi incidens után.
MTI/AP

Kijev álláspontja szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz hajók indokolatlanul nyitottak rájuk tüzet, megsértették az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló orosz-ukrán megállapodást is.

Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként fegyvereiket az orosz parti őrség járműveire.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán államfő rendeletet adott ki arról, hogy 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezetnek be Ukrajnában. A nyugati országok zöme önmérsékletre intette Moszkvát és Kijevet, ugyanakkor agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »