Franciaország is bekeményített Szaúd-Arábiával szemben

Szankciókat, köztük beutazási tilalmat jelentett be csütörtökön a francia külügyminisztérium a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán megölt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságíró meggyilkolásához köthető 18 szaúdi állampolgárral szemben. A tárca figyelmeztetett: további büntetőintézkedések várhatóak a folyamatban lévő vizsgálat eredményeinek függvényében.

Hasogdzsi meggyilkolása egy rendkívül súlyos bűncselekmény, amely szembemegy a sajtószabadsággal és a legalapvetőbb jogokkal – áll a francia külügyminisztérium közleményében.

A tárca szerint az intézkedések célja egyebek között megtiltani az említett szaúdi állampolgárok belépését francia területre. Olyan megelőző intézkedésekről van szó, amelyek felülvizsgálhatóak vagy kibővíthetőek a folyamatban lévő vizsgálat eredményeinek függvényében – részletezte a külügyminisztérium.

„Franciaország annak kiderítését kéri, hogy mily módon követhettek el egy ilyen cselekményt. Átlátható, részletes és kimerítő választ vár el a szaúdi hatóságoktól” – közölte a tárca.

A francia külügyminisztérium szerint e szankciók alkalmazása az európai partnerek által hozott intézkedésekkel összhangban történt.

Szintén csütörtökön Dánia felfüggesztette a fegyverek és katonai eszközök exportjára vonatkozó engedélyek kiadását Szaúd-Arábiának Hasogdzsi meggyilkolása, valamint a jemeni helyzet miatt. Hétfőn pedig Németország belépési tilalmat rendelt el szintén 18 szaúdi állampolgárral szemben, a fegyvereladást pedig már korábban leállította.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »