Visszatért Washingtonba a megosztott kormányzás

Miután a demokraták megszerezték a képviselőházi többséget a november 6-ai félidős választásokon, új korszak veszi kezdetét az amerikai politikai életben – vélték neves amerikai lapok politikai elemzői.

A demokraták és Amerika megkönnyebbülten sóhajtott fel – írta a választási eredményről a The New York Times elemzője. „A Demokrata Párt ugyan nem kapott meg mindent, amit akart, de megkapta, amire neki és az országnak szüksége van” – fogalmazott a lap kolumnistája, utalva arra, hogy nagy áttörés ugyan nem volt, de mégiscsak meglett a képviselőházi többség. Frank Bruni kiemelte, hogy a legtöbb körzetben, ahol a republikánusokat leváltották a demokraták, női jelöltek arattak győzelmet. „Vagyis annak az elnöknek, aki oly közönségesen lefitymálta a nőket, és úgy is viselkedett velük, most több női képviselővel kell majd egyezkednie, mint bármely elődjének” – írta véleménycikkében.

A The Washington Post elemzője A demokraták győztek a képviselőházban, de Trump nyerte meg a választást címmel értekezett a választások eredményeiről. Ed Rogers szerint a választás éjszakája nem hozott tökéletes győzelmet sem a republikánusoknak, sem a demokratáknak. A szerző  „fantáziálásnak” minősítette, ha valaki abban bízott, hogy Texasban győzni tud a demokrata szenátorjelölt Beto O’Rourke, vagy Floridában Andrew Gillum és Georgiában Stacey Abrams demokrata kormányzójelöltek.  A demokraták rosszabbul teljesítettek a vártnál – írta Rogers, aki szerint a szavazók nem teljes mértékben utasították el az elnököt és politikáját, vagyis „Amerika jó része támogatja Trumpot”.

A The Washington Post elemzője szerint azért nem volt nagyobb arányú a Demokrata Párt előretörése, mert politikusai azt hitték, Trump hiányosságai elegendőnek bizonyulnak a demokrata győzelemhez. A 2018-as eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy ha 2020-ban győzni akarnak, a demokratáknak más tervvel kell előállniuk.

A CNN hírtelevízió nemrégiben közzétett internetes közvélemény-kutatása szerint egyre többen gondolják úgy, hogy Donald Trump esélyes a második elnöki ciklusra is, ugyanis a megkérdezettek 46 százaléka szerint a jelenlegi elnököt újraválasztják 2020-ban, míg 47 százalékuk úgy véli, hogy ez nem történhet meg. Az eredmény ugyan megosztottságot mutat, de a CNN magyarázata szerint március óta emelkedett azoknak a száma, akik pozitívabban ítélik meg az elnök tevékenységét. Tovább a teljes cikkre

Kapcsolódó anyagunk: 2020-ban érhet be Trump tavalyi stratégiája

A The Wall Street Journal azt emelte ki, hogy Donald Trump a 2018-as félidős választásokra republikánus lett. Az elmúlt két esztendő intenzív politikai csatározásai következtében „szorosan magához ölelte” a Republikánus Párt elitjét, amelyet elnöki kampányígérete szerint még el akart távolítani Washingtonból. A The Wall Street Journal elemzője emlékeztetett arra, hogy Trump az elmúlt két évben a párt vezető személyiségeivel együttműködve tevékenykedett, és kormányzatában is hagyományos republikánus politikusok kaptak helyet.

A Politico szerint mindenképpen figyelmeztető jelnek kell lennie a Republikánus Párt számára, hogy a középosztálybeliek által lakott elővárosokban többnyire a demokrata jelöltek vitték el a pálmát. Történt ez annak ellenére, hogy az elmúlt fél évszázadban ebből a választói rétegből került ki a republikánus szavazók derékhada.

Trump kétpárti együttműködést szorgalmaz

Az amerikai elnök szerdán, az előző napi félidős választásokat követő első sajtóértekezletén a republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta és jövőbeni kétpárti együttműködést szorgalmazott.

A republikánus párti Trump igyekezett kisebbíteni pártja képviselőházi veszteségeit, hangsúlyozva, hogy évtizedek óta most volt a legnehezebb helyzetben a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy az ellenzéki demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és – ahogyan fogalmazott – egyes „különleges érdekcsoportok”.

Washington, 2018. november 7.
Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján.
MTI/EPA/Shawn Thew

A választás eredményeire kitérve Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók „egyértelműen megfeddték” azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Hangsúlyos elismeréssel szólt a képviselőház várható elnökéről, Nancy Pelosiról, dicsérve a kaliforniai politikus eddigi munkásságát. Mint fogalmazott: egyetért Pelosival, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett. Az elnök szerint a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az elmaradhatatlan Twitter-bejegyzések

Az elnök szerdán reggel több mikroblog-bejegyzést is közzétett a kongresszusi választásokat követően. Egyik üzenetében azt hangoztatta, hogy vissza lehet térni a munkához, van tennivaló, és konkrétumok nélkül a várható kereskedelmi megállapodásokat említette. Egy további bejegyzésben a republikánus politikusokra utalva leszögezte, hogy „akik magukévá tettek bizonyos politikákat és bizonyos elveket, azok nagyon jól szerepeltek, akik nem, azoknak viszontlátásra”.

„A keddi választás Nagy Győzelem volt, az undok és ellenséges média nyomása alatt is” – fogalmazott Trump. Egy következő bejegyzésében visszatért a sajtó szokásos bírálatához, és kárhoztatta a szerinte „hamis híreket” gyártókat.

Negyedik reggeli Twitter-üzenetében Trump megpróbálta elriasztani a képvelőház új, demokrata párti többségét attól, hogy vizsgálatokat indítson ellene. Ha mégis így tennének, írta, akkor „arra kényszerülnénk, hogy megfontoljuk az ellenük indítandó vizsgálatokat valamennyi titkosított információ kiszivárogtatásáért, és még sok minden másért”.

A demokrata párti politikusok, köztük Pelosi, a választási kampányban többször kilátásba helyezték a Trump elleni vizsgálatokat, és meglebegtették az elnök alkotmányos elmozdítására irányuló eljárás megindítását is.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek