Már 25% felett az infláció Törökországban

A vártnál nagyobb mértékben, ismét közel 15 éves csúcsra emelkedett az infláció Törökországban októberben. A török statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint tavaly októberhez képest 25,24 százalékkal, szeptemberhez képest pedig 2,67 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – az elemzők kisebb értékekre, éves szinten 24,50 százalékra, havi összevetésben pedig 2,0 százalékra várták a pénzromlás ütemét. 

Szeptemberben éves szinten 24,52 százalékos, augusztusban pedig 17,9 százalékos áremelkedést mértek, így októberrel együtt már három egymást követő hónapban döntött közel 15 éves csúcsot az infláció. A termelői árak éves összevetésben 45,01 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,91 százalékkal ugrottak meg októberben, lassult az ütem a szeptemberben mért 46,15, illetve 10,88 százalékhoz képest.

Az adatok tükrözik a devizaválság elhúzódó hatását, ahogy a gazdaság veszít lendületéből. Közgazdászok szerint a jelenlegi és a következő negyedévben csökkenni fog a bruttó hazai termék, ami elriasztja a központi bankot attól, hogy emelje a kamatokat az infláció megfékezésére.

A török jegybank monetáris tanácsa október végén nem változtatott az irányadó kamat, az egyhetes repokamat 24,00 százalékos szintjén.
A jegybankra hosszú ideje két irányból, egymással ellentétes hatású nyomás nehezedik. Egyfelől a piacok kamatemelésre ösztökélik a vágtató infláció megfékezésének érdekében, másfelől viszont az államfő azt várja el, hogy tartsa alacsonyan a kamatokat a gazdasági növekedés támogatásának érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szusszant egyet a török jegybank, de nem múlt el a veszély

Erdogan a török nép segítségével állítaná meg a líra mélyrepülését

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »