Kubának és Venezuelának oszt ki újabb szankciókat az USA

Újabb szankciókat vezetett be csütörtökön az Egyesült Államok Venezuelával és Kubával, illetve továbbiakat helyezett kilátásba Nicaraguával szemben. A büntetőintézkedéseket bejelentő John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a „zsarnokság hármasának” nevezte az említett országok kormányait.

Miamiban mondott beszédében Bolton elítélte „az elnyomás, a szocializmus és a totalitarizmus pusztító erőit”, amelyeket – mint mondta – e három ország képvisel. Az Egyesült Államok „nem fog többé kiengesztelni diktátorokat és despotákat partjai közelében e féltekén” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Bolton szerint az amerikai külügyminisztérium még ma több mint két tucat, a kubai katonai vagy hírszerző szolgálatok tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló vállalattal bővíti a listát azokról, amelyekkel az amerikai állampolgároknak tilos pénzügyi tranzakciót folytatniuk. Bolton egyúttal közölte, hogy az Egyesült Államok „továbbra is határozottan a kubai nép oldalán fog állni, és osztozik törekvésében egy valós demokratikus változás iránt”.

Kuba új elnöke is a kommunizmusban hisz

A kubai elnök szerint Trump mérgezte meg újból az amerikai-kubai kapcsolatokat

Venezuelát illetően Bolton elmondta: a Donald Trump amerikai elnök által aláírt rendelet új és szigorú szankciókat vezet be, megakadályozandó, hogy amerikai állampolgárok „a venezuelai arannyal folytatott tisztességtelen és csalárd kereskedelembe keveredjenek”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nicaraguát illetően Bolton nem jelentett be konkrét intézkedéseket, de jelezte, hogy amíg nem lesznek szabad választások, és nem áll helyre a demokrácia a közép-amerikai országban, Daniel Ortega nicaraguai elnök kormánya érezni fogja az amerikai szankciók „teljes súlyát”.

Bár Bolton beszédének nagy része a „zsarnokság hármasáról” szólt, amely – mint fogalmazott – „nem tart örökké”, beszélt arról is, hogy szorosabbra akarják fűzni a kötelékeket, és el akarják mélyíteni a kapcsolatot a régió számos „felelős kormányával”.

„Az Egyesült Államok örül, hogy olyan nemzetek partnere lehet, mint Mexikó, Kolumbia, Brazília, Argentína” – fogalmazott.

Forrás: MTI/AP/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »