Újabb migránskaraván indult meg az USA felé

Egy második menekültkaraván is tart Mexikóban az Egyesült Államok felé.  Az 1500-2000 fősre becsült csoport kedden kelt útra a guatemalai-mexikói határon fekvő Ciudad Hidalgóból a 30 kilométerre fekvő Tapachula település irányába a dél-mexikói Chiapasban.

Gerardo Garcia Benavente, a mexikói bevándorlási hatóság megbízottja szerint ez a közép-amerikai illegális bevándorlókból álló csoport nem akar csatlakozni ahhoz a jóval északabbra vonuló – eltérő becslések szerint egy 3500-7000 fős – migránskaravánhoz, amely jelenleg Juchitán de Zaragoza városánál tart Oaxaca államban. A Radio Formula rádiónak nyilatkozó illetékes azt mondta, a migránsok biztosak abban, hogy el fogják érni az Egyesült Államok határát.

A közép-amerikai migránsok nagyobb csoportja október 13-án kelt útra a hondurasi San Pedro Sula városából. Az elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok szintén az Egyesült Államok határához tartanak a mexikói Tijuana államba. Juchitantól úti céljuk megközelítőleg 3500 kilométerre fekszik.

Időközben Guatemalában a mexikói határon már egy harmadik migránscsoport szerveződik, hogy átkelhessen Mexikóba. A jelenleg mintegy 350 fős tömeg Tecún Umánban várja, hogy további emberek csatlakozzanak hozzá.

Tapanatepec, 2018. október 29.
Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai kivándorlók egy csoportja teherautóval indul tovább, míg társaik fuvarra várnak a mexikói Tapanatepec közelében 2018. október 29-én. Az amerikai-mexikói határ felé gyalogló több ezer emberből, főként hondurasiakból álló migránskaraván október 13-án indult útnak.
MTI/AP/Rebecca Blackwell

Donald Trump amerikai elnök fenyegetésként értékelte a Mexikó felől közeledő migránskaravánokat, s ezért úgy döntött, hogy több mint 5200 katonát küld a határra. Trump emellett a Fox News televíziós csatornának adott interjúban arról beszélt, hogy „sátorvárosok” létesítését tervezi, ahol azokat a közép-amerikai migránsokat helyeznék el, akik menedékkérelmet nyújtanak be az Egyesült Államokban, és ahol kérelmük elbírálásáig tartózkodhatnak. Az amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelem legtöbbjét – közel 80 százalékát – elutasítják az Egyesült Államokban.

Hétfői Twitter-üzenetében az elnök inváziónak nevezte a migránskaraván szándékát, s figyelmeztette őket, hogy a hadsereg már várja őket.

Donald Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt. A november 6-i félidős választásokon a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz, így ezen múlik, hogy a republikánusok meg tudják-e tartani többségüket a kongresszusban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »