Újabb kísérletet tesznek a felek a jemeni konfliktus lezárására

Harminc napon belül béketárgyalások kezdődhetnek a jemeni háború lezárásáról – mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter egy keddi washingtoni konferencián, tűzszünetet szorgalmazva. A tárcavezető szerint Szaúd-Arábia és szövetségesei az emírségekben készen állnak a tárgyalásokra.

Mattis közölte: a szaúdiak által vezetett koalíciós erők és a síita húszi lázadók közötti várható tárgyalást az ENSZ különmegbízottja, Martin Griffiths közreműködésével sikerült tető alá hozni, és valószínűleg Svédországban kerül rá sor. Szeptemberre már terveztek tárgyalásokat a svájci Genfben, de a húszik végül lemondták a részvételt, mert nem kaptak garanciákat sebesültjeik biztonságos kimenekítésére, elszállítására. A háborúban szembenálló felek két éve nem tárgyaltak egymással.

A három éve tartó konfliktus már több mint tízezer életet követelt. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek közös erőfeszítése a húszik irányította vidékek gazdaságának megfojtására olyan éhínséget idézett elő, amelyet az ENSZ az elmúlt évszázad legpusztítóbb éhségválságának minősített.

Szanaa, 2018. október 2.
Jemeni művész alkotása egy szanaai galériában rendezett kiállításon 2018. október 1-jén. A hazai festők munkáiból álló tárlat témája a fegyveres konfliktusnak és nélkülözésnek kitett civilek helyzete a polgárháború dúlta közel-keleti országban. (MTI/EPA/Jajha Arhab)

„Azt akarjuk, hogy harminc napon belül minden érintett fél foglaljon helyet a béketárgyalások asztalánál, és ezt előzze meg tűzszünet, valamint a csapatok határokig történő visszavonása” – jelentette ki Mattis az Egyesült Államok Békeintézetének konferenciáján. A miniszter leszögezte: a tűzszünet és a csapatvisszavonás a szükséges előfeltétel a sikeres megállapodáshoz, és szerinte ez az egyetlen módja a konfliktus lezárásának. A miniszter kiváló szakembernek nevezte az ENSZ különmegbízottját, aki – mint fogalmazott – „tudja, hogy mit csinál és azt is, hogyan érje el a kitűzött célt”.

A Pentagon vezetője a konferencián elmondta: Washington a szaúdiak által vezetett koalíció harci repülőgépeinek csak kevesebb mint húsz százalékának újratöltésében vesz részt. Kifejtette, hogy az Egyesült Államok és a NATO ugyan nagyon szigorú szabályokat szabott a civil áldozatok számának csökkentése érdekében, de szerinte nem volna korrekt elvárni, hogy Szaúd-Arábia és szövetségesei képesek legyenek pontosan teljesíteni az elvárásokat. Mattis mindazonáltal megjegyezte: a szaúdi katonai vezetők komoly erőfeszítéseket tesznek.

Az amerikai védelmi miniszter a húszikat okolta a háború elhúzódásáért, mondván, ha a szeptemberi genfi tárgyalásokra sor került volna, akkor talán már komoly előrehaladásról is be lehetne számolni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Martin Griffiths a szeptemberi kudarc után új béketervet készített, amelynek lényeges eleme néhány bizalomerősítő intézkedés meghozatala: például a jemeni főváros repülőterének megnyitása, fogolycsere, és a jemeni közszolgálati alkalmazottak eddig elmaradt fizetésének folyósítása.

James Mattis arról nem szólt, hogy Washington mit tervez arra az esetre, ha a tárgyalásokon a háborús feleknek nem sikerül megállapodniuk, vagy az egyik fél nem vesz részt a megbeszéléseken.

A szaúdiakat és szövetségeseiket elsöprő részben az Egyesült Államok – az Egyesült Királysággal és Franciaországgal együtt – látja el fegyverzettel. Washington azonban mindeddig visszautasította a fegyverszállítások visszafogását.

Forrás: MTI

Friss hírek