Év végén indul a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény

Az év végén hatályba lép a Csendes-óceán partjai mentén elterülő országok szabadkereskedelmi egyezménye, miután Ausztrália parlamentje szerdán ratifikálta a megállapodást. 

Japán, Kanada, Új-Zéland, Szingapúr és Mexikó után Ausztrália a részes tagállamok közül hatodikként iktatta törvénybe és cikkelyezte be az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) névre hallgató megállapodást, amelynek keretében december 30-án indítják el a vámtarifák csökkentésének első hullámát, majd január 1-jén pedig a következőt.

A szerződés letéteményese, Új-Zéland kereskedelmi minisztere azt reméli, hogy a maradék öt ország, Brunei, Chile, Malajzia, Peru és Vietnam törvényhozása is hamarosan ratifikálja az egyezményt.

Az egyezményben részt vevő 11 országban mintegy 500 millió ember él, és a világ bruttó hazai termékének több mint 13 százalékát termelik meg, évente 10 ezer milliárd dollár értékben. Előzménye a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő szabadkereskedelmi egyezmény volt, amelynek az említett országok mellett tizenkettedikként az Egyesült Államok is tagja lett volna.

Donald Trump amerikai elnök azonban, választási ígéretéhez híven, 2017 januárjában, első munkahetének első napján aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján az Egyesült Államok kilépett a TPP-ből. A növekvő kínai befolyás ellensúlyának szánt megállapodást – hosszú évekig tartó tárgyalások után – 2016. február 4-én Aucklandban írta alá az ázsiai-csendes-óceáni térség 12 állama, amelyek együttesen a világgazdaság 40 százalékát képviselték volna.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »