Elindult a mozgolódás Merkel pártelnöki helyéért

Friedrich Merz is elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, ezt kedden jelentette be a politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető.

Közleményében kiemelte, hogy Angela Merkel „tiszteletet és elismerést érdemel” a CDU elnökeként 18 éven keresztül végzett munkájáért.   Hozzátette, hogy a következő időszakban „új lendületre és megújulásra van szükség, tapasztalt és fiatalabb vezető személyiségekkel”.

Friedrich Merz 2000-től 2002-ig volt az akkor ellenzékben lévő CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának vezetője. A tisztséget Angela Merkel vette át tőle, miután a CDU/CSU pártszövetség és Edmund Stoiber kancellárjelölt vereséget szenvedett a 2002-es Bundestag-választáson.

A CDU konzervatív irányzatához sorolt Friedrich Merz frakcióvezető-helyettesként folytatta pályafutását, és egyre inkább alulmaradt a pártot a politikai közép felé terelő elnökkel, Angela Merkellel folytatott küzdelemben. Tisztségéről 2004-ben lemondott, visszavonult a politika első vonalából és a 2009-es választáson már parlamenti képviselői helyért sem indult.

Elemzők konfliktusosként jellemzik Angela Merkelhez fűződő viszonyát, és azt valószínűsítik, hogy megpróbálja eltávolítani régi vetélytársát a kancellári tisztségből, ha megnyeri az elnökválasztást a CDU december 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tisztújító kongresszusán.

Miután Angela Merkel kancellár hétfőn bejelentette, hogy befejezi pártelnöki munkáját, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter is jelezte, hogy elindul a pozícióért. Korábban három, az országos politikában ismeretlen jelölt is bejelentette indulását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »