Izrael bombázni kezdte a Gázai övezetet

Izrael szombatra virradóra légicsapást hajtott végre palesztin szélsőségesek ellen a Gázai övezetben, ahonnan korábban rakétákkal lőtték a zsidó állam területét.

„Repülőgépeink és helikoptereink elkezdték a terroristák létesítményeinek támadását a Gázai övezetben” – jelentette be az izraeli hadsereg Twitter-oldalán. Úgy tudni, Rafah térségében lévő célpontokat bombáztak.

Az izraeli hadsereg szerint pénteken 16 rakétát indítottak a radikális iszlamista Hamász uralta palesztin övezetből. Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszernek értesülések szerint ezek közül nyolcat sikerült lelőnie. A rakétatámadás esetleges áldozatairól és károkról egyelőre nem tudni.

A palesztin fegyveres szervezetek, köztük a Hamász is a rakétatámadást követően kiadott közös nyilatkozatban bejelentették a háborúra való általános készültséget.

Pénteken négy palesztin vesztette életét és 180-an sebesültek meg az izraeli katonaság lövéseitől a Gázai övezet határán lezajlott tüntetéseken. A gázai palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek péntekenként, és azért, hogy kapják vissza Izraeltől azokat a területeket, ahonnan el kellett menekülniük az 1948-ban megalakult új államból.

Hán Junisz, 2018. október 12.
Palesztin zászlót visz egy tüntetésen részt vevő nő égő gumiabroncsok füstjében a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítésnél, Hán Junisz palesztin város közelében 2018. október 12-én. (MTI/AP/Halil Hamra)

Az izraeli média pénteken azt jelentette, hogy egyezségre jutott Izrael és a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap.

A pénteki tüntetés a megállapodás ellenére erőszakossá vált, a rakétatámadás, illetve az izraeli válaszcsapás pedig tovább fokozza a feszültségeket a konfliktus szereplői között.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »