A vámháború miatt drágul az élet az Egyesült Államokban

A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban felerősödött feszültségek miatt bevezetett védővámok folytán az amerikai gyártók áremelésre kényszerültek – áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett jelentésében.

Az amerikai gazdaság elmúlt csaknem másfél hónapját áttekintő jelentés szerint a pótlólagos vámok bevezetésének hatása miatt az amerikai gyártók emelték áraikat a magasabb nyersanyagárak következtében. Ennek ellenére az inflációt “szerény-mérsékelt” mértékűnek minősítette a jelentés.

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló helyzetelemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer a szeptember elejétől október közepéig tartó időszakra vonatkozóan is a már megszokott “szerény vagy mérsékelt” szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett Bézs Könyv szerint a vizsgált időszakban a gazdasági szereplők kifejezték aggodalmukat a védővámokkal kapcsolatban, számos körzet pedig magasabb árakról számolt be, amit szintén az új kereskedelempolitikai intézkedéseknek tulajdonítottak.

A bérnövekedést ezúttal “szerény-mérsékelt” mértékűnek minősítették a jelentés összeállítói, a munkaerőpiacot szűkülő kínálat és a szakképzett munkaerő hiánya jellemezte a vizsgált időszakban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply