Egy lépéssel közelebb az előrehozott választáshoz Örményország

Nem választotta újra kormányfőnek Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnököt az örmény törvényhozás a szerdai rendkívüli ülésén. Pasinján a múlt héten mondott le a miniszterelnöki tisztségről azzal a céllal, hogy felgyorsítsa az általa szorgalmazott előrehozott választásokhoz vezető folyamatot. 

A parlament házelnöke közölte: egyetlenegy törvényhozó sem szavazott Pasinjánra, aki a kormányfői poszt egyetlen jelöltje volt. Korábbi beszámolók szerint Pasinjánnak sikerült meggyőznie az ellenzéket, hogy ne jelöljön senkit a miniszterelnöki posztra. A volt kormányfőt a mögötte álló liberális politikai szövetség jelölte, amely azután tartózkodott a voksoláson. Pasinján ellen egy képviselő voksolt, hetvenen nem szavaztak, és harmincnégyen meg sem jelentek az ülésen.

Maga az ügyvezető kormányfő több ízben kijelentette, hogy technikai megfontolásokból jelöltette magát.

Nem azért jelöltek, hogy megválasszanak, hanem azért, hogy ne válasszanak meg miniszterelnöknek. Azért jelöltek, hogy elejét vegyük bármiféle spekulációnak a jövőbeni előrehozott parlamenti választások legitimitását illetően. Hogy bezárjunk minden kiskaput, amely révén meghiúsíthatnák a választásokat.”

A kormányfő lemondását követően a parlamentnek új miniszterelnököt kell választania, az örmény törvények értelmében pedig két meghiúsult szavazás automatikusan előrehozott választásokhoz vezet. Ez volt az első eredménytelen szavazás a parlamentben.

A második szavazást a miniszterelnök személyéről egy hét múlva, október 31-én tartják a parlamentben. 

Pasinján az országot megbénító, Szerzs Szargszján volt elnök távozását követelő tüntetéssorozat nyomán májusban foglalta el a miniszterelnöki széket. Szargszjánt április 17-én választották miniszterelnökké, azt megelőzően tíz évig a kaukázusi ország államfője volt, kormányfői tisztségéről pedig április 23-án mondott le a tiltakozások hatására.

Pasinján lemondását már korábban bejelentette, amit azzal indokolt, hogy az előrehozott választásokat így akár már december 9-10-én meg lehet tartani. A feladatait jelenleg ideiglenes kormányfőként ellátó Pasinján pártja és szövetségesei mindössze kilenc hellyel rendelkeznek a 105 fős parlamentben, a többséget Szargszján pártja, az Örményország Köztársasági Pártja (HKK) birtokolja.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »