A lengyel kormányfő elégedett a választási eredménnyel

A vasárnapi választások nyomán önkormányzati szinten is megerősödött a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pozíciója, a párt mintegy egymillió új választót nyert, és több vajdaságot irányíthat önállóan, mint eddig – nyilatkozott kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A nem hivatalos, előzetes eredmények alapján is elmondható: a PiS a lengyel tömörülések közül a legjobb eredményt érte el a rendszerváltás utáni helyhatósági választás történetében – értékelte Morawiecki a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Szerinte országszerte akár 25 százalékkal is növekedhetett a kormánypárt szavazóbázisa. „A megnyert mandátumszámtól és a koalíciókötési körülményektől függően a PiS négy vagy több vajdasági közgyűlést irányíthat” – mondta el Morawiecki, rámutatva: a legutóbbi, 2014-es helyhatósági választások után csak egy kelet-lengyelországi vajdaságban jutottak ekkora többséghez.

A kormányfő fontosnak találta, hogy a részvételi arány az országos választási bizottság (PKW) által ismertetett részleges eredmények szerint meghaladja az 54 százalékot. Ez a legmagasabb részvétel a rendszerváltás óta.

Morawiecki szerint a társadalmat e tekintetben aktivizálták a kormány társadalomtámogatási programjai is, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a választási folyamatba bekapcsolódtak „azok a társadalmi csoportok, amelyekről a lengyel állam által eddig megfeledkezett”.

Varsó, 2018. október 22.
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (j) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök Varsóban 2018. október 21-én, a lengyel önkormányzati választások első fordulójának estéjén.
MTI/PAP/Jakub Kaminski

A helyhatósági választások vasárnap megtartott első fordulójának hivatalos eredményeit a PKW legkésőbb csütörtökre ígérte. A szavazófülkékből távozók körében végzett felmérések (exit poll) szerint országos szinten a PiS a szavazatok 32,3 százalékát nyerte el, míg az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) – a Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) párt választási szövetsége – a voksok 24,7 százalékára tett szert. A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) 16,6 százalékot kapott.

A PiS az exit poll szerint 9 vajdaságban győzött. A KO 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot, és több helyen feltehetőleg koalíciót köt a PSL-lel. Több nagyvárosban, köztük Varsóban is a KO jelöltje már az első fordulóban megnyerte a polgármester-választást.

Kommentátorok szerint a PiS választási eredménye nem értékelhető egyértelmű győzelemként, mindenekelőtt azért, mert a legtöbb esetben nem sikerült leváltani a nagyvárosokban több cikluson át regnáló ellenzéki főpolgármestereket. November 4-én második fordulót tartanak, akkor polgármestereket választanak azokban a körzetekben, ahol a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »