Újabb adócsökkentéssel pörgetnék a kínai fogyasztást

Kínában a hazai össztermék (GDP) 1 százalékának megfelelő mértékű lakossági adócsökkentést terveznek jövőre – mondta Ma Jun, a kínai jegybank egyik tanácsadója a Caixin című helyi pénzügyi lapnak.

Kína GDP-je 82,7 ezer milliárd jüan (csaknem 12 ezer milliárd dollár, 1 jüan=40,77 forint). A jegybaki forrás elmondása szerint ez azt jelenti, hogy Kínában jövőre 827 milliárd jüan (mintegy 120 milliárd dollár) adót csökkentenek.

Idén mintegy 1300 milliárd jüannyi adócsökkentést vitt véghez az állam, kínai illetékesek pedig már szeptemberben jelezték, hogy hamarosan újabb adócsökkentési programot hoznak nyilvánosságra, aminek a célja részben az, hogy ellensúlyozzák az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból eredő gazdasági lassulást. Kína gazdasági növekedés közel tíz éve legkisebb volt az idei harmadik negyedévben, a GDP 6,5 százalékkal nőtt nem végleges adatok szerint.

A most nyilvánosságra hozott kínai elképzelések szerint jövőre egyebek között a jelzáloghitelek kamattörlesztésének egy része, valamint a lakásbérletek összegének egy bizonyos hányada levonható lesz az adóalapból. Ezen felül lehetőség lesz arra, hogy minden iskoláskorú gyerek után évi 12 ezer jüan oktatási adókedvezményt lehet majd érvényesíteni, továbbá az egészségügyi szolgáltatások egy meghatározott sávon belüli összegét le lehet majd vonni a személyi jövedelem adóalapjából. Ezen kívül a 60 év feletti szülők támogatására költött összeg meghatározott részével is csökkenthetővé válik az adóalap.

Elemzők szerint a tervezett intézkedések több pénzt hagynak a lakosságnál, ami végeredményben azt a kormányzati célt szolgálja, hogy a gazdaság fő hajtóereje a fogyasztás legyen az eddigi beruházás-vezérelt megközelítés helyett.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jövő évi adócsökkentési tervek hatására a sanghaji értéktőzsde irányadó mutatója 4 százalékot meghaladó mértékben erősödött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »